Startpagina Bedrijfsnieuws

Holding van vleesbaronnen Verbist failliet

Anlofia, de holding van de familie Verbist, is op 31 januari failliet verklaard. Daarmee lijkt de familie ook de laatste van 4 slachthuizen kwijt te spelen. De kans is volgens financieel dagblad De Tijd groot dat de curator het laatste slachthuis, runderslachthuis Adriaens uit Verveke (Zottegem), verkoopt om de schuldeisers te betalen. Verbist kwam in de problemen vanwege aantijgingen van dierenmishandeling in een slachthuis, en de verkoop van 12 jaar oud vlees aan Kosovaarse afnemers.

Leestijd : 2 min

Adriaens behoort naar eigen zeggen tot de modernste runderslachthuizen in Europa. Het bedrijf kan 2500 runderen per week slachten, en beschikt tevens over 2 volwaardige snijzalen. Dankzij het traceringssysteem kan het op elk moment zeggen waar een rund of deelstuk naartoe is. Het slachtingsproces wordt steeds gemonitord door de vakkundige mensen van het FAVV. Dieren die niet geschikt zijn voor consumptie komen dan ook niet verder dan de slachting.

De Verbists gaan nog in beroep. “De familie vindt dat ze zich te weinig kon voorbereiden op de zaak, omdat de aanmaningen naar het verkeerde adres zijn verstuurd”, zegt curator Alexandre Mignon tegen De Tijd. Midden december verhuisde Anlofia van Bastenaken naar Izegem. In ieder geval gaat het erg slecht met het bedrijf. Het eigen vermogen van Anlofia was in 2018 13,5 miljoen euro negatief en de schulden waren met 4 miljoen gegroeid naar 20 miljoen euro. Er was 16 miljoen euro verlies. Ook het slachthuis Adriaens maakt verlies.

In 2018 bleek tijdens een controle van de voedselinspectie FAVV in het slachthuis in Bastenaken dat de helft van de producten niet in orde was. De familie Verbist gebruikte volgens de FAVV verkeerde etiketten en verkocht vlees dat niet meer geschikt was voor menselijke consumptie.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken