Startpagina Nieuws van maatschappijen

Varitron 470: Meer comfort, meer capaciteit

Grimme voert dit jaar verschillende vernieuwingen in de vierrijige, zelfrijdende aardappelrooier Varitron 470 wielmachine en Varitron 470 Platinum Terra Trac door.

Leestijd : 3 min

De familie-onderneming Grimme werd in 1861 opgericht als smederij in Damme (D) en telt wereldwijd meer dan 2.700 medewerkers. Al meer dan 80 jaar produceert Grimme Landmaschinenfabrik hoogwaardige landbouwtechniek en is in de aardappel-, bieten- en groentetechniek actief in meer dan 120 landen over de wereld.

Op de Varitron 470 worden dit jaar enkele vernieuwingen doorgevoerd.

Nieuwe cabine

Voor een stille en aangename werkplek is vanaf nu optioneel een nieuwe Premium comfort-cabine met extra isolatie verkrijgbaar. Extra verhoging van het comfort wordt middels de nieuwe Premium-chauffeursstoel bereikt. De lederen stoel met extra hoge rugleuning, samen met actieve ventilatie, stoelverwarming en luchtvering met instelbare schokabsorptie, biedt de bestuurder een ontspannen werkplek. Door de leren bekleding is vuil eenvoudig en snel te verwijderen. Andere features zoals een groot koelvak en een radio met handsfree-inrichting behoren eveneens tot de uitvoering van de nieuwe cabine. Zijruitenwissers en rolgordijnen op alle ramen zorgen bij regen en zonneschijn voor een aangenaam zicht.

De geluidsarme premium comfortcabine met lederen zitting.
De geluidsarme premium comfortcabine met lederen zitting. - Foto: Grimme

Volautomatische toerentalverstellingen

Twee ‘Speedtronic’ assistentsystemen zorgen ervoor, dat de machine permanent in een optimale modus tussen capaciteit en productbescherming kan rooien. ‘Speedtronic-Web’ verhoogt de zeefbandsnelheid middels automatische aanpassing aan de rijsnelheid en verbetert daarmee de doorvoer en de productbescherming. Om verstoppingen in de ringelevator te vermijden wordt bij een te hoge druk in het hydraulieksysteem dankzij ‘Speedtronic-Elevator’, de snelheid automatisch voor korte tijd verhoogd. De bestuurder wordt van handmatige controle- en besturingstaken ontlast en kan zich dus concentreren op het gehele oogstproces.

Bunkerketting automatisch smeren

Standaard wordt vanaf 2020 een smeerinrichting voor de bunkerketting toegepast. De smeerinrichting zorgt enerzijds voor een langere houdbaarheid van de bunkerketting, anderzijds voor meer comfort voor de gebruiker, omdat manueel smeren van de ketting vervalt.

Meer comfort voor de gebruiker dankzij het standaard smeersysteem voor de bunkerketting.
Meer comfort voor de gebruiker dankzij het standaard smeersysteem voor de bunkerketting. - Foto: Grimme

Meer vermogen

Beide varianten van de Varitron 470 zijn met een 460 pk / 340 kW in plaats van 435 pk / 320 kW sterke 6-cilinder Mercedes-Benz motor met 10,7 liter inhoud en uitstootnorm V uitgevoerd.

Verbinding met myGRIMME

Standaard zijn alle Grimme zelfrijders met een telemetrie-eenheid uitgevoerd, zodat een verbinding met het klantenportaal myGRIMME mogelijk is. In combinatie met de module ‘myJobs’ kan het systeem zelfstandig onderscheid maken tussen weg- en veldmodus en dus onafhankelijk opdrachten generen. Daarmee vervalt de noodzaak om gegevens handmatig in te voeren. Dit bespaart waardevolle werktijd en voorkomt mogelijke fouten.

De gebruiker krijgt een gedetailleerd overzicht van alle belangrijke procesparameters, zoals bijvoorbeeld verbruik, tijden per werkstatus en weersomstandigheden. De bereden werkgangen worden bovendien gemarkeerd in kleur, afhankelijk van de werkstatus. De aldus gegenereerde gegevens bieden de gebruiker een optimale basis voor de opdrachtverwerking maar ook optimaliseren van de processen.

Het gedetailleerde overzicht van een voltooide taak in myGRIMME.
Het gedetailleerde overzicht van een voltooide taak in myGRIMME. - Foto: Grimme

Als de gebruiker gecertificeerde landbouwsoftware gebruikt, een zogenaamd Farm Management Informatie Systeem (FMIS), dan kan hij deze software rechtstreeks verbinden met myGRIMME via het data-uitwisselingsplatform agrirouter. Op verzoek kunnen machine- en GPS-gegevens dan rechtstreeks van de machine naar de FMIS worden verzonden.

Voor alle zelfrijdende Grimme rooimachines zijn individueel afgestemde servicepakketten in voorbestemde landen verkrijgbaar, die in de laatste stap, Protect, all-in service en slijtdelen bevat.

De Varitron-serie wordt in de in 2011 opgerichte zelfrijderfabriek in Niedersachsenpark met de modernste productiemethodes gebouwd en behoort tot de meest verkochte zelfrijders wereldwijd.

De vierrijige zelfrijdende aardappelrooier Varitron 470 met 7-tons NonstopBunker.
De vierrijige zelfrijdende aardappelrooier Varitron 470 met 7-tons NonstopBunker. - Foto: Grimme

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken