Startpagina Aardappelen

Agristo verhoogt contractprijs voor langere bewaring

De Belgisch-Nederlandse aardappelverwerker Agristo bevestigt dat de contractprijzen voor oogst 2020 grotendeels stabiliseren. Contractprijzen voor lange bewaring gaan wat naar omhoog, deze voor korte bewaring werden iets naar beneden bijgesteld.

Leestijd : 2 min

Volgens het Nederlandse vakblad Boerderij houdt Agristo de vaste prijscontracten af land gelijk met die van vorig jaar. Vorig jaar werd eerder gestart vanwege de schaarste. Komende oogst wordt weer normaal gestart in de derde week van juli. Voor de korte bewaring (periode november – december) zijn de prijzen iets naar beneden bijgesteld. Contractprijzen voor de lange bewaring zijn wat hoger dan vorig jaar; van 2,50 euro/ton in februari tot 5 euro/ton aan het eind van het seizoen. Deze verhoging geldt voor alle rassen.

Fontane en Challenger

Fontane en Challenger zijn de belangrijkste rassen voor Agristo. Nieuw opgenomen in de vaste prijscontracten zijn Lady Anna en Markies. Lady Anna wordt aan het begin van het bewaarseizoen gecontracteerd en verwerkt. Terwijl Markies die positie overneemt later in het seizoen. Bintjes zijn niet meer opgenomen in contracten, want deze passen niet meer in het diepvriesfrites-segment van Agristo.

In leveringsweek 13 wordt voor Fontane 160 euro/ton betaald. Voor Innovator wordt 180 euro/ton in dezelfde week betaald. Voor Lady Anna/Markies wordt in week 13 175 euro/ton geboden. Agristo biedt de Belgische, Franse en Nederlandse telers hetzelfde soort tonnencontracten aan. Telers moeten daar wel voldoende hectares onder hebben liggen, er wordt gerekend aan maximaal 40 ton/ha.

Agristo biedt een vrij eenvoudig contract aan voor 35 millimeter opwaarts. Aardappelen moeten aan minimale kwaliteitseisen voldoen van een minimaal onderwatergewicht van 360 g en 60% grof. Er wordt niet gewerkt met kortingen en premies.

Pootgoedprijzen

De pootgoedprijzen gaan dit jaar iets omlaag. Voor Fontane en Innovator wordt voor oogst 2020 490 euro/ton gevraagd. Overtonnen zijn in principe vrij, maar Agristo wenst deze graag mee te ontvangen. Daarvoor wordt een dagprijs afgesproken.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken