Startpagina Pluimvee

China kampt nu ook met vogelgriep

In China is vogelgriep van het voor mensen ook gevaarlijke type H5N1 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Shaoyang in de provincie Hunan. Op het bedrijf zijn 4.500 van de 7.850 kippen gestorven door de besmetting. Lokale autoriteiten hebben circa 18.000 stuks pluimvee op het bedrijf en in diens omgeving preventief laten ruimen.

Leestijd : 1 min

Shaoyang ligt zo’n 600 km van Wuhan, het epicentrum van het coronavirus. Het land kampte ook al met de Afrikaanse varkenspest, die bijna alle provincies heeft bereikt en de varkensstapen heeft gedecimeerd. Voor zover bekend, zijn geen mensen met H5N1 besmet geraakt. Het is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ook vrij zeldzaam dat de ziekte wordt overgedragen naar mensen. Maar wanneer mensen besmet raken, komt ongeveer 60% te overlijden.

Vogelgriep van het type H5N1 werd voor het eerst gevonden in 1996, in ganzen. De eerste besmetting van mensen werd een jaar later vastgesteld in Hongkong. Het laatst bekende geval werd in januari 2014 gevonden, in Canada. De persoon in kwestie was afkomstig uit China.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken