Startpagina Aardappelen

Tijd om alternatieven CIPC correct in te zetten

Vorig jaar 17 juni viel het verdict: de Europese Commissie besloot de toestemming om CIPC te gebruiken niet langer te verlengen. Het product en zijn afbraakproducten bleek veel toxischer dan gedacht en het gebruik is verboden vanaf 1 juli dit jaar. Alternatieven zijn muntolie, ethyleen en 1,4 DMN. Ook die moeten correct worden ingezet, met het juiste toestel en in een luchtdichte loods.

CIPC of chloorprofam is niet alleen een kiemremmer, maar is ook als herbicide een zeer belangrijk middel, onder andere bij teelten zoals spinazie, selder, boontjes en schorseneren. Ook hier zijn andere middelen nodig, maar het probleem is dat er in die teelten weinig beschikbaar zijn. Vanaf 1 juli 2020 is het eenmalig toepassen van CIPC tijdens het inschuren einde verhaal. Veelgenoemde alternatieven zijn maleïnehydrazide tijdens de teelt (in Fazor, Crown, Itcan) en muntolie (Biox-M), ethyleen (Restrain, Biofresh) en 1,4 DMN (1,4 Sight)...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken