De nieuwe brede weersverzekering wordt positief geëvalueerd én ook lichtjes bijgestuurd. Zo wordt de subsidieaanvraag in de verzamelaanvraag vereenvoudigd door een deelnameverklaring aan de brede weersverzekering aan de landbouwer te vragen.
Begin mei 2020 sloot Koen Vrancken uit Riemst zijn brede weersverzekering af bij het Nederlandse Vereinigte Hagel. Hij heeft, naast de traditionele akkerbouwgewassen zoals granen, maïs en suikerbieten, ook aardappelen, uien en erwten.
Begin 2020 ging Eric Nuyts naar een vergadering van de Landelijke Gilde Retie. Daar legde men uit wat de brede weersverzekering inhield. Met de afbouw van het rampenfonds, wordt de noodzaak van een brede weersverzekering groter. Bovendien ging de Vlaamse regering de brede weersverzekering vanaf 01/01/2020 subsidiëren, en dat was interessant.
Vorig jaar sloten 3.076 landbouwers een brede weersverzekering af. De top 4 van verzekerde teelten waren maïs en grasland (52.600 ha), gevolgd door granen (8.600 ha) en aardappelen (7.000 ha). Ook dit jaar kunnen landbouwers een brede weersverzekering afsluiten en hiervoor een premiesubsidie ontvangen van de Vlaamse overheid. Begin echter op tijd en kies de verzekering die het best bij jouw landbouwbedrijf past.
Karel Vaes is fruitteler op het Hellingenfort in Borgloon. Daar teelt hij op zo’n 27 ha zowel appels, peren als kersen. Op een tweede bedrijf, Trippel Tree, in Sint-Truiden produceert hij samen met 2 partners eveneens appels en peren. Als fruitteler verzekerde hij zich al langer. De fruitteelt kampte in het verleden immers al meermaals met zware weerschade.