Startpagina Varkens

Poolse varkenshouders vragen AVP-coördinator

De Poolse varkenshouderij en vleesverwerkende industrie vinden de huidige maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) onvoldoende. Dat schrijft Boerderij.nl.

Leestijd : 1 min

De nationale vereniging van varkensproducenten POLPIG laat in een brief aan het ministerie van landbouw weten dat AVP nog altijd een acute bedreiging vormt voor 166.000 varkenshouders en minstens 270.000 banen in de vleesverwerking.

De Poolse varkenssector mist in de huidige maatregelen van verschillende overheidsdiensten een samenhangend geheel. Er wordt onder meer gevraagd om een AVP-coördinator aan te stellen. Volgens de varkenshouders zijn ook extra maatregelen en financiële middelen nodig om te voorkomen dat het virus nog verder verspreid.

Inmiddels staat de teller in Polen op 282 aangetroffen en geïnfecteerde wilde zwijnen. De laatste gevallen werden meer in het noordoosten van het getroffen gebied gevonden. Er zijn geen nieuwe besmette wilde zwijnen in de buurt van de Duitse grens aangetroffen. De laatste vindplaats lag op 12 kilometer van de grens. De varkenshouders willen nog meer controles en vragen dat de jacht op wilde zwijnen wordt opgevoerd. Ook boeren zouden volgens hen mogen jagen.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken