Startpagina Agridagen

Vermijd spreiding van ziektes binnen je rundveebedrijf

De aankoop van dieren vormt een groot risico op insleep van infecties. Neem bij aankoop van dieren dus steeds de nodige voorzorgen. Bioveiligheid gaat echter ook over het beperken van spreiding van infecties bínnen het bedrijf.

Leestijd : 3 min

Tot eind januari kon je stemmen voor jouw favoriete kandidaten voor de DGZ-Bioveiligheid Award 2020. Nu is het aftellen naar de Agridagen, waar je te weten komt wie er met de felbegeerde Awards naar huis gaat. De uitreiking gebeurt aansluitend op het seminarie Rundveehouderij. Schrijf je in via https://www.agridagen.be/content/inschrijving-seminarie.

Acht tips helpen je op weg

Bioveiligheid is een voortdurende zorg. DGZ geeft nog 8 tips om het risico op spreiding tegen te gaan.

1. Houd runderen van verschillende leeftijden van elkaar gescheiden en maak dat er geen contact mogelijk is tussen de groepen. Oudere dieren kunnen namelijk immuun zijn voor een bepaalde infectie, maar er toch drager van zijn, terwijl de jongere dieren er net gevoelig voor zijn.

2. Verschillende groepen vergen apart materiaal, kledij en laarzen. Was ook de handen als je van de ene stal gaat naar de andere. Zo vermijd je dat je zélf infecties overbrengt.

3. Respecteer de looplijnen. Werk dus steeds van de meest gevoelige groepen naar minder gevoelige groepen. Zieke dieren, die het grootste risico vormen, bezoek je als laatste.

4. Zieke dieren horen thuis in de ziekenboeg, waar ze geen rechtstreeks contact kunnen hebben met de andere runderen. Gebruik de ziekenboeg enkel voor het afzonderen van zieke dieren, en reinig en ontsmet deze ruimte na elk gebruik.

5. Verwijder een dood dier onmiddellijk uit de stal en breng het naar de kadaverophaalplaats, weg van de stallen en liefst zo dicht mogelijk bij de openbare weg. Zo hoeft Rendac het bedrijf niet binnen te rijden. Verhard deze plaats, zodat je hem goed kunt reinigen.

6. Voorzie een afzonderlijke, propere box voor het afkalven. Bij de koeien verminder je zo het risico op infecties van bijvoorbeeld de baarmoeder of de uier, en de kalfjes lopen minder kans om bij de geboorte besmet te raken vanuit de omgeving.

7. Plaats pasgeboren kalfjes in een individueel kalverhutje of eenlingbox. De eerste weken na de geboorte zijn deze jonge dieren extra gevoelig voor infecties en hebben ze maar beter geen rechtstreeks contact met de andere dieren.

8. Huisvest ook je vaars- en stierkalveren apart. Plaats de stierkalveren op een locatie waar er geen contact mogelijk is met de andere dieren, liefst vooraan op het bedrijf. Zo hoeft de veehandelaar het bedrijf niet te betreden en komt hij niet in contact met de vaarskalveren.

En nu we het nu toch over de kalfjes hebben, speciaal voor deze meest gevoelige groep nog een paar tips:

- Geef de kalfjes biest van goede kwaliteit , bij voorkeur van het eigen moederdier. Respecteer bij de toediening van biest de 4 V’s namelijk: vers, vlug, veel en vaak. Melk de biest hygiënisch uit en test de kwaliteit. Goed begonnen is half gewonnen!

- Laat je kalveren drinken uit eigen emmers en reinig de emmers na elk gebruik. Melkresten die achterblijven op het materiaal zijn een broeihaard van bacteriën en insecten, en trekken ongedierte aan.

 

Met alle vragen over bioveiligheid kun je terecht bij jouw bedrijfsdierenarts of de helpdesk van DGZ op 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Agridagen

‘Land- en tuinbouw reageren heel veerkrachtig op crisissen’

Actueel Over het algemeen is de huidige financiële toestand van de Belgische landbouwbedrijven (ondanks de aanhoudende mediaberichten over het stikstofakkoord, gestegen kostenstructuur…) redelijk goed te noemen. Dat zeggen Wim Vranken en Vincent Van Zande van bank Crelan aan de vooravond van de Agridagen, de vakbeurs voor intensieve veeteelt en mechanisatie op erfniveau die dit jaar in Ravels wordt georganiseerd.
Meer artikelen bekijken