Startpagina Veeteelt

Chinese onderzoekers claimen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Een prominent Chinees onderzoekscentrum zegt dat het een effectief en veilig vaccin heeft ontwikkeld tegen Afrikaanse varkenspest. Het gaat om het veterinair onderzoeksinstituut in Harbin, dat wordt gezien als het beste Chinese centrum voor onderzoek naar dierziekten. Wanneer een vaccin commercieel beschikbaar zal zijn, is niet bekendgemaakt. Het gaat door de duur van allerlei testen vermoedelijk eerder over jaren dan maanden.

Leestijd : 2 min

Het onderzoekscentrum valt onder de bekende Chinese Academie van Landbouwwetenschappen, internationaal ook wel bekend als CAAS. De onderzoekers werkten met de eerste geïsoleerde variant van het virus in China, dat HLJ/18 wordt genoemd. Vervolgens creëerden ze 6 varianten van het virus door gensegmenten te verwijderen. Uiteindelijk werd een virusvariant met 7 verwijderde gensegmenten uitgekozen, omdat dit beantwoordde aan de veiligheidsstandaarden voor levende vaccins. Het gaat bovendien om een vaccin dat beter dan andere geteste varianten op grote schaal zou kunnen worden geproduceerd.

Het vaccin werd in hoge doses toegediend aan varkens, maar het kon zich toch niet vermenigvuldigen in organen, en slechts beperkt in bepaalde lymfeklieren. Na circa 2 weken was het vaccin volledig verdwenen, aldus de onderzoekers. De onderzoekers dienden het vaccin ook toe bij dragende zeugen. In vroege en late dracht leidde dit niet tot abortus. De hoeveelheid succesvolle worpen was bij de groep ingeënte dieren hetzelfde als bij de controlegroep.

Afrikaanse varkenspest werd in 2018 voor het eerst vastgesteld in China. Het land is de grootste producent en consument van varkensvlees. Sinds de uitbraak is de varkensstapel in China zowat gehalveerd. Prijzen voor varkensvlees zijn gestegen tot records. In de Chinese varkenshouderij circuleren volgens Chinese media al enige tijd illegale, niet- of weinig effectieve vaccins.

Amerikaans onderzoek

Eerder dit jaar verklaarde de ‘American Society for Microbiology” dat onderzoekers van de overheid en academische instellingen samen een 100% effectief vaccine is ontwikkeld in de VS. Dit vaccin zou nog enkele jaren van de markt verwijderd zijn.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken