Startpagina Akkerbouw

Vorst in nacht van 19 op 20 april: eerste stap gezet voor erkenning als landbouwramp

De vorst in de nacht van 19 op 20 april wordt mogelijk erkend als landbouwramp. Dat laat de Boerenbond vrijdag weten in een mededeling. Het koude weer die nacht had vooral gevolgen voor de telers van appelen, kersen en peren.

Leestijd : 1 min

De Boerenbond vroeg eerder Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) te onderzoeken of de vorstschade in aanmerking kon komen als landbouwramp. Schauvliege laat nu weten dat het KMI de vorst die nacht bestempelt als "uitzonderlijk": een eerste stap in de erkenning als landbouwramp. De minister start nu de procedure voor het landbouwrampenfonds.

Uit de bevraging van Boerenbond en PCfruit bleek dat hun leden-fruittelers schatten dat 78 % van de appelen, 82 % van de kersen en 63 % van de peren getroffen werden. Ook de boomkwekers meldden zware vorstschade aan verkoopsklare planten. Daarnaast hadden de vollegrondsaardbeien te lijden onder de vorstnacht.

"Het advies van het KMI dat de vorst als een uitzonderlijk weersfenomeen bestempelt, is een eerste belangrijke stap in de erkenning als landbouwramp. Wij vragen nu aan de minister om snel werk te maken van de volgende stappen in de erkenning zodat er voor onze fruit- en siertelers vlug duidelijkheid komt", aldus nog de Boerenbond.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken