Startpagina Agridagen

Pieter Verstraete is de derde kampioen van de Flanders Junior Show

Bij de opstart van de Agridagen in 2016, zag ook de Flanders Junior Show het levenslicht. Ook bij de succesvolle derde editie van de beurs was de Junior Show een vaste waarde.

Leestijd : 3 min

Vrijdag 28 februari verzamelde vanaf 8 uur 18 enthousiaste jongeren zich aan het Geeneinde in Ravels, waar de derde Agridagen en Flanders Junior zijn intrede deed. Voor hen zou het een tweedaagse zijn vol liefde en passie voor het Holsteinras.

Opleidingsdag

Na de sanitaire controle en het lossen van de kalveren, was het tijd voor de kennismaking en de start van de eerste les. Alle facetten van het wassen bij een dier, kwamen aan bod zoals zeep, werkwijze en efficiënt waterverbruik. Na de toelichting kon iedereen zijn of haar kalf onder handen nemen. Fris gewassen dieren moeten ook op een vers opgemaakt ligbed terecht komen. Ook hier kregen ze van lesgeefster Erica Rijneveld uit het Nederlandse Polsbroek een waaier aan informatie om een ideaal ligbed op te maken.

In de namiddag was het tijd om kennis te maken met de technieken van het scheren van kop tot poot. Ook alle weetjes over het presenteren mochten niet ontbreken. Afsluiter van dag 1 was een video met alle showtechnieken en het scheren van de kop.

Ook tijdens de nacht bleven de jongeren in beurtrol van dienst om de dieren te verzorgen en in topconditie te brengen voor dag 2.

Wedstrijddag

Dag 2, zaterdag 29 februari, ging om 6 uur van start met het opnieuw het wassen van alle dieren. Om 8 uur kwamen een achttal jongeren toe die niet deelnamen aan de opleiding, maar wel gingen meedoen met de wedstrijd toiletteren en/of showmanship.

In totaal namen 23 jongeren deel aan het showmanship . Antwerpen werd vertegenwoordigd door 8 jongeren, Oost-Vlaanderen 9 gevolgd door West-Vlaanderen met 7 en Vlaams Brabant met één.

Kritische ogen van de jury

Jury van de dag was Maxime Montplaisir. De jonge veehouder is geboren en getogen in het Canadese Quebec. Vandaag zet hij, samen met zijn vriendin Lyse Neuville en haar familie, Hautmont Hill Holstein in Lierneux op de kaart in Europa. Onder andere door de Nationale Show in 2019 in Brussel volledig te domineren en heel sterk te presenteren op de Swiss Expo in 2020. Hun dieren schitteren en behaalden op meerdere ereplaatsen.

Persoonlijk haalde Maxime prijzen in showmanshipwedstrijden in 2015; op de Royal Winter Fair als reservekampioen en een jaar later in Battice als kampioen.

Zijn ringman van dienst was niemand minder dan Pieter Vandewalle, de winnaar van de tweede Flanders Junior show. Hij herinnert zich de tweedaagse tijdens de editie 2018 nog goed: “Ik volgde al meedere keren lessen van Erica. Telkens steek je er wat van op. Door te leren, kan je ook steeds gerichtere vragen stellen. Dat leidde toen naar winst.” Pieter is vereerd dat hij nu langs Maxime Montplaisir in de ring mag staan. “Ik bekijk de show nu met andere ogen, namelijk van ín de ring.” Hij geeft toekomstige deelnemers nog een boodschap mee: “Iedereen begint onderaan, maar blijf evolueren. Zo wordt je grootste voorbeeld ooit je concurrent.”

Beide beoordeelden ze de werkwijze van het scheren. Ze gaven hier telkens een score aan. Ook voor het wedstrijdgedeelte showmanship kregen de deelnemers scores toebedeeld. Tijdens het verwerken van de gegevens, werd er een exterieurbeoordeling gedaan.

Laureaat 2020

De apotheose van de dag was het kenbaar maken de kampioen en de 2 ereplaatsen. Een eervolle vermelding was er voor Eveline Vandewalle uit het West-Vlaamse Boezinge. De reserveplaats mocht ingevuld worden door Bruce De Ruysscher uit Sint-Niklaas. Onder luid applaus werd de naam van de laureaat 2020 kenbaar gemaakt. De naam Pieter Verstraete, uit het West-Vlaamse Nieuwkerke, galmde door de luidspreker. Na 3 deelnames aan de Flanders Junior Show, werd hij nu bekroond tot de beste van deze tweedaagse.

Laureaten en jury van de derde Junior Flanders Junior Show
Laureaten en jury van de derde Junior Flanders Junior Show - Foto: Agridagen

Het was een topgroep jongeren die allemaal op eigen initiatief deelnamen. We kijken alvast uit naar een even enthousiaste groep in 2022. Het is dan aan Pieter Verstraete om de ringman van dienst te zijn.

Danny Hereijgers, Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken