Startpagina Bedrijfsnieuws

Lemken verbreedt productaanbod verder

Het Duitse Lemken, van oudsher bekend als grondbewerkingsspecialist, verbreedt zijn productaanbod steeds verder. We bekijken in dit artikel welke noviteiten we dit jaar op onze markt mogen verwachten.

Leestijd : 3 min

Sinds 2005 zet Lemken via overnames ook in op spuittechniek. Recent nam het Steketee over en zo wordt ingezet op mechanische onkruidbestrijding. Het voorbije najaar liet Lemken op beurzen een schoffel van Steketee zien met een ‘zelflerende’ camera erop gemonteerd. Deze kan het onderscheid maken tussen onkruid en gewas. Lemken geeft aan dat ze op deze techniek inzetten omdat ze opportuniteiten zien om in de toekomst in te zetten op de combinatie van schoffel- en spuitbewerkingen.

Naast overnames gaat Lemken partnerschappen aan, zoals met AppsforAgri om het FieldMate-weerstation te commercialiseren. In november vorig jaar kondige Lemken een samenwerking aan met Sulky om hun meststofstrooiers in de typerende blauwe Lemken kleur te vermarkten. Hier kunnen we dan ook het eerste productnieuws voor 2020 verwachten.

Verkoopsmanager Stijn Vercauteren voorzag ons van meer toelichting. Hij geeft aan dat Lemken via overnames of partnerschappen een volledig ‘crop care’ gamma wilt aanbieden. “Dit om aan alle eisen van de moderne akkerbouwer te voldoen.”

Polaris 14

Het eerste resultaat van de samenwerking tussen Lemken en Sulky konden we enige tijd geleden op eigen bodem al zien. Tijdens Agribex 2019 werd de Polaris 14, kunstmeststofstrooier getoond. Dit is één van de 3 modellen die het gamma bevat, naast de Spica en Tauri. Iedere typebenaming staat voor een zekere strooibreedte en strooi-inhoud. Het model ‘Polaris 14’ is de grootste uitvoering en heeft een inhoud tot 4.000 l en een werkbreedte tot 50 m.

Lemken verdeelt nu de Sulky kunstmeststofstrooiers.
Lemken verdeelt nu de Sulky kunstmeststofstrooiers. - Foto: TD

De Polaris 14 is uitgerust met sectieschakeling en afzonderlijke debietregeling voor de linker en rechter strooischijf. De techniek die bouwer Sulky gebruikt, is gebaseerd op het verstellen van het valpunt van de meststoffen op de strooischijf. GPS-gestuurde sectiedosering gebeurt via de gekende Econov techniek van Sulky in 12 afzonderlijke secties. Ook het kantstrooien wordt geregeld via de verplaatsing van het valpunt. De Tribord-techniek verplaatst hier elektronisch het valpunt van de lange naar de korte strooischoep. Er kan gekozen worden om het kantstrooien op 3 manieren te doen: economisch, ecologisch of van buiten naar binnen.

Orion 12

Bij de spuitmachines is er een nieuwe getrokken machine, namelijk de Orion 12; al geeft Stijn Vercauteren aan dat de spuit al enkele jaren heeft proef gedraaid. Momenteel wordt de Orion 12 aangeboden met 3 tankinhouden, namelijk 4.000, 5.000 en 6.000 l. De lengte van de tank blijft gelijk, maar de hoogte wijzigt naar gelang de inhoud. Spuitboombreedtes gaan van 24 tot 39 m. Dat is dezelfde werkbreedte als deze die bij zelfrijders leverbaar is. De aluminium spuitboom wordt ingekocht bij het Franse Pommier. Alle componenten die op de spuitboom staan, is Lemken-technologie. Net zoals het middelste gedeelte van de spuitboom. Afhankelijk van de werkbreedte klapt deze in 2 of 3 delen op naast de spuittank. Opmerkelijk is dat hij wordt vergrendeld voor transport door middel van een kunststofhaak. Zo kan de ophanging toch nog leven en wordt transportschade vermeden. Opvallend is de ‘hangmat’ die gemonteerd is onder de spuit. Dit dient zuiver als eenvoudige afscherming tussen machine en gewas.

Deze nieuwe getrokken spuitmachine voldoet uiteraard aan de COC-regelgeving (Europees gelijkvormigheidsattest). Hiervoor is ondermeer een lastafhankelijke beremming toegepast (luchtremmen), is er een verzwaarde BPW wielas (star of gestuurd) en zijn nog talrijke andere punten gewijzigd zoals labels toegevoegd op hydraulische leidingen, scherpe hoeken zijn afgerond, verlichting is op punt gesteld, ...

De gebruiker heeft een ruime keuze in de uitvoering van de Orion 12 getrokken veldspuit. Handmatig bediende kranen of elektronisch bediende versies zijn mogelijk. Ook is er keuze in de spuitboomgeleiding (AdaptiveBalancingControle) om de spuitboom zich te laten aanpassen aan de contouren van het veld.

De Seedhub is een opbouwzaaimachine die Lemken kan leveren door een partnerschap met APV.
De Seedhub is een opbouwzaaimachine die Lemken kan leveren door een partnerschap met APV. - Foto: TD

Seedhub

Via een partnerschap met APV commercialiseert Lemken nu de pneumatische opbouwzaaimachine Seedhub voor zijn cultivatoren en schijveneggen. Het voordeel van deze machinecombinatie is dat er groenbemesters gezaaid kunnen worden tijdens de stoppelbewerking.

De Seedhub is er in 2 versies. De versie met een inhoud van 200 l wordt elektrisch aangedreven, het model met een zaadtankinhoud van 500 l wordt hydraulisch aangedreven. De Seedhub heeft 8 uitgangen met 8 bijhorende ketsplaaten waar het zaad op geblazen wordt zodat ze verdeeld wordt over de werkbreedte. De positie van de ketsplaten kan de gebruiker aanpassen om de zaadaflegging te wijzigen, bijvoorbeeld voor of in de looprol.

De mechanische opbouwzaaimachine Saphir onderging enkele updates.
De mechanische opbouwzaaimachine Saphir onderging enkele updates. - Foto: TD

Saphir 9

De mechanisch aangedreven opbouwzaaimachine ‘Saphir’ onderging een update en wordt nu Saphir 9 genoemd in plaats van Saphir 7. De meest opvalende verandering is het gewijzigde design van de zaadtank. Instellingen aan de machine uitvoeren werd vereenvoudigd, maar de stevige zaadaflegging zoals we van Lemken gewend zijn, bleef.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken