Startpagina Agridagen

Gust en Jef Van De Perre scoren tijdens prijskamp Belgisch witblauw op de Agridagen

Voor het eerst kreeg het bestuur van de CRV-afdeling Antwerpen Vlees de kans om tijdens de Agridagen een prijskamp voor stamboekvee van het Belgisch witblauw ras te organiseren. Een groep enthousiastelingen sloeg de handen in elkaar en organiseerde een fraaie keuring.

Leestijd : 2 min

Met 75 aanwezige dieren van 25 verschillende eigenaars, was de allereerste interprovinciale veeprijskamp Belgisch witblauw tijdens de Agridagen een groot succes. Opperbeste dieren toonden zich in diverse reeksen. Tiemen Cocquit en Quentin Monfort kregen als jonge fokkers de eer om als jury aan te treden.

De groep stieren was beperkt. Slecht één reeks sierde de keuringring. 9074 VD Mortels van Maatschap Van Crombrugge uit Kasterlee mocht het kampioenslint mee naar huis nemen.

Drie reeksen met vaarzen van 6 tot 12 maanden mochten in de tweede rubriek plaats nemen voor de keuring. Opnieuw was maatschap Van Crombrugge de fiere eigenaar om het kampioenslint in ontvangst te nemen, tezamen met 0013 VD Mortels, die een zeer goed beenwerk toonde.

Met 15 traden ze aan in de reeksen vaarzen van 12 tot 20 maanden. Paul Verpoorten uit Lommel kroonde zich met Le Secret Nevena kampioen. Deze vaars toonde een sublieme achterhand en veel breedte.

Marjolein Vd Noordwateringshoeve van Louis Braspenning uit Merksplas wist de titel weg te kapen bij de categorie gekalfde vaarzen en koeien van 32 tot 44 maanden.

Gust Van De Perre uit Kasterlee mocht met Jolien Vd Driehoek de laatste kampioenstitel in de wacht slepen in de categorie koeien vanaf 44 maanden. Een aantal weken geleden werden ze ook tot kampioen bekroond in Geel. Voor de enorme lengte, opperbest beenwerk en een goede bespiering, kon de 1.172 kg wegende koe de jury en het massaal aanwezige publiek bekoren.

Jongeren in de ring

De organisatie wilde onze jongeren niet vergeten. Een speciale kalverenreeks werd opgenomen in het programma. Jonge begeleiders toonden jonge kalveren. Het was de taak van de jury om niet het oog te werpen op de kwaliteiten van het dier, maar op het jonge talent dat de kalveren presenteerde. Drie laureaten mochten zich in de keuringsring opstellen. Bezoekers, deelnemers en zeker een fiere grootvader Gust, zag hoe Jef Van De Perre de eretitel in de wacht sleepte.

Jef Van De Perre, kleinzoon van Gust, behaalde de eretitel bij de jongeren. Het zit in de genen.
Jef Van De Perre, kleinzoon van Gust, behaalde de eretitel bij de jongeren. Het zit in de genen. - Foto: Agridagen

Deze prijskamp Belgisch witblauw werd door iedereen fel gesmaakt en is dus een mooie aanvulling voor de meer dan geslaagde Agridagen.

Danny Hereijgers

Lees ook in Agridagen

‘Land- en tuinbouw reageren heel veerkrachtig op crisissen’

Actueel Over het algemeen is de huidige financiële toestand van de Belgische landbouwbedrijven (ondanks de aanhoudende mediaberichten over het stikstofakkoord, gestegen kostenstructuur…) redelijk goed te noemen. Dat zeggen Wim Vranken en Vincent Van Zande van bank Crelan aan de vooravond van de Agridagen, de vakbeurs voor intensieve veeteelt en mechanisatie op erfniveau die dit jaar in Ravels wordt georganiseerd.
Meer artikelen bekijken