Startpagina Bedrijfsnieuws

Agrifirm ziet resultaat fors dalen

Agrifirm heeft in 2019 een nettoresultaat geboekt van 17 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 44 miljoen. Het veevoederbedrijf had last van lagere marges in Nederland en de gevolgen van de varkenspest in China, waar het bedrijf via haar Belgische dochterbedrijf Nuscience actief is.

Leestijd : 2 min

Agrifirm heeft in 2019 een nettoresultaat geboekt van 17 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 44 miljoen. Het veevoederbedrijf had last van lagere marges in Nederland en de gevolgen van de varkenspest in China, waar het bedrijf via haar Belgische dochterbedrijf Nuscience actief is. In België groeide het wel door de overname van Quartes.

De omzet bleef stabiel op 2 miljard euro. De afzet van mengvoeder steeg ondanks de overname van Quartes minimaal naar ruim 3,6 miljoen ton. De afzet van co-producten daalde van 1,9 naar 1,7 miljoen ton. De afzet van premixen en concentraten daalde van 500.000 naar bijna 400.000 ton. De afzet van premixen en concentraten zit goeddeels bij Nuscience, een bedrijf dat wereldwijd opereert met hoofdkantoor in Drongen.

Maatschappelijke rol

Het veevoederbedrijf blikt terug op een roerig jaar. In Nederland waren er stikstofdiscussies, boerenprotesten en de politieke suggestie dat de veestapel gehalveerd moet worden. Agrifirm probeerde de boeren te ondersteunen in politieke debatten maar ook een publiekscampagne #trotsopdeboer.

“Hierin tonen we aan welke bijdrage de agrarische sector heeft geleverd aan een verantwoorde voedselketen en verduurzaming,” benadrukt topman Dick Hordijk. Het past ook bij het coöperatieve karakter van de onderneming, die eigendom is van circa 10.000 boeren. Over het resultaat van 2019 keert Agrifirm circa 16 miljoen uit aan de leden van de coöperatie.

“Dit bedrag ligt, net als voorgaande jaren, hoger dan het resultaat uit de Nederlandse kernactiviteiten,” vertelt Hordijk. Dat betekent dus dat de buitenlandse activiteiten van Agrifirm opleveren. Dat is ook het doel, aldus Agrifirm. Het bedrijf wil in het buitenland alleen groeien als dat meerwaarde betekent voor haar Nederlandse leden.

Het bedrijf wil nadrukkelijk verduurzamen. Circulaire landbouw staat volop in de belangstelling als een richting om de verduurzaming binnen de sector te stimuleren. Agrifirm is betrokken bij verschillende initiatieven en oriënteert zich op mogelijkheden, mits deze het verdienmodel van de boer op de langere termijn verbeteren.

Acquisities en joint-ventures

Agrifirm groeide in 2019 wereldwijd met acquisities en nieuwe joint ventures. “Dankzij recente overnames kunnen we met een breder portfolio onze klantgerichtheid verder versterken en beter inspelen op de mondiale veranderingen,” aldus Hordijk. In België zijn de krachten gebundeld met de acquisitie van het mengvoederbedrijf Quartes, wat moet leiden tot kennis- en schaalvergroting en betere toekomstperspectieven voor klanten, handelaren en medewerkers.

In juni werd Agrilakes, een joint venture met Land O'Lakes, bekend gemaakt. Het nieuwe bedrijf bundelt marktkennis, technologie en onderzoekscapaciteiten voor dienstverlening op het gebied van diervoer voor melkvee in China.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken