Startpagina Bedrijfsnieuws

Mydibel wil met merkenstrategie de wereld veroveren

Mydibel profiteert van een sterk groeiende vraag naar aardappelproducten. De aardappelverwerker uit Moeskroen kiest daarbij een eigen aanpak van de (internationale) markt, aldus topman Marc Van Herreweghe. “Onze focus ligt niet op de retail, maar op foodservice. Het aandeel eigen merken in onze omzet zal alleen maar toenemen.”

Leestijd : 6 min

UPDATE: het interview werd afgenomen toen het coronavirus nog maar net woedde in China. Het bedrijf laat in een update weten dat de inschatting toen, dat het virus een beperkt effect zou hebben op de markt, achterhaald is.

De wereldwijde vraag naar friet en aanverwante producten groeit jaarlijks met circa 4%, zo becijferen analisten. De bedrijven die deze enorme vraag beantwoorden, zijn vooral Noord-Amerikaans en Europees. In Europa zijn het vooral bedrijven in België en Nederland die de honger stillen. Clarebout, Agristo, Lutosa, Aviko, Farm Frites… ze kondigen nieuwe fabrieken aan. Aardappelverwerking is ‘booming business’.

Wat minder groot en wellicht minder bekend, is Mydibel. Het vanuit Moeskroen geleide familiebedrijf is met een focus op eigen merken en export ver van huis bezig met een indrukwekkende opmars. In 2018 kwam het bedrijf uit op een omzet van 200 miljoen. Inmiddels is de omzet opgelopen naar 260 miljoen, vertelt Marc Van Herreweghe, sinds augustus 2017 CEO van de groep. Voor 2020 is een groei van 15% begroot.

Het bedrijf heeft nu al 2% van de wereldmarkt in handen, en dat percentage zal dus toenemen.

Focus op export

Het bedrijf realiseert maar 3% van haar omzet in België zelf. Zo’n 55% van de omzet wordt zelfs buiten de EU gerealiseerd, in bijvoorbeeld Zuid-Amerika maar ook Oost-Azië en de Arabische golfstaten. Is het eenvoudig met een relatief kleine organisatie verre markten te bedienen? “Mydibel zelf heeft niet de marketingbudgetten van een Heineken of AB Inbev”, geeft Van Herreweghe direct toe.

“Dus werken we nauw samen met grotere voedingsbedrijven die al langere tijd over de hele wereld beleveren.” Dat kan een producent van diepvriesgroenten zijn, maar ook een vleesfabrikant. De samenwerking scheelt de partners logistieke kosten en samen kun je een breder assortiment aanbieden.

“De vraag naar frietproducten is ongekend”, aldus Van Herreweghe. “En dan vooral buiten de gevestigde markten.” Het zal ook niet snel ophouden, denkt hij. “De wereldwijde trend is nu eenmaal dat de wereldbevolking snel groeit en steeds meer mensen gaan wonen in grote steden. Ongeveer de helft van de wereldbevolking woont inmiddels al in steden.

“Men woont kleiner en neemt of heeft minder tijd om te koken. Het is voor onze business een enorme kans. Noordwest-Europa heeft het perfecte klimaat om aardappelen te telen, en grote, professionele verwerkers.”

De strijd om de aardappelen lijkt elk jaar feller te worden. Inmiddels verwerkt bedrijf jaarlijks ruim 600.000 ton aardappelen, die het betrekt van een kleine 500 boeren. Mydibel doet vooral zaken met Belgische en Franse boeren, maar in principe kunnen landbouwers tot 300 km rond de fabriek leveren. “We krijgen ook aardappelen vanuit Frankrijk, Nederland en Duitsland.”

Met de bouw van een nieuwe site gericht op - vooral - specialiteiten, kan de oude site  volledig worden toegegespitst op friet. Langere shifts is het devies.
Met de bouw van een nieuwe site gericht op - vooral - specialiteiten, kan de oude site volledig worden toegegespitst op friet. Langere shifts is het devies. - Foto: Valcke

Diepe, familiale wortels

Mydibel is een familiebedrijf. Na lang in de aardappelhandel te hebben gewerkt, zette de West-Vlaamse boerenzoon Roger Mylle in 1988 net over de taalgrens een fabriek neer voor frieten in verschillende diktes, aardappelschijfjes, -kwartjes en -blokjes. In 1998 werd Pomcobel opgericht voor de vervaardiging van specialiteiten zoals aardappelkroketten, rösti, pommes noisettes en diepgevroren pureeporties.

In 2002 werd met het nieuw opgerichte Gramybel ingespeeld op de grote vraag naar aardappelvlokken en -granulaten. Vlokken en granulaten worden onder meer gebruikt voor het produceren van chips, pasta maar ook als broodversterker of bindingsmiddel in vleesproducten. Op dit moment produceert Mydibel circa 300.000 ton afgewerkt product per jaar.

Verdere professionalisering

Mydibel werd uit de Henegouwse klei gestampt door de familie Mylle: Roger samen met zijn 2 zonen Bruno en Carlo. Bruno en Carlo zijn dagelijks operationeel betrokken. die via 2 zoons en 2 dochters nog dagdagelijks operationeel in het bedrijf betrokken is. “Het is ongekend wat de familie voor elkaar gebokst heeft”, zegt Van Herreweghe. “Als je erover nadenkt… vanuit het niets. Ik word daar stil van.” Toch werd mede op advies van de Raad van Advies in 2017 extern een CEO aangeworven.

Doel was het bedrijf te professionaliseren. Met Van Herreweghe werd een zwaargewicht binnengehaald, die onder meer gedurende 20 jaar als manager carrière maakte bij de gigantische Britse Amerikaanse tabaksfabrikant British American Tobacco. De loopbaan leidde langs bijvoorbeeld Russische, Duitse, Zwitserse, Nederlandse, Koreaanse en Britse wegen.

“Ik ging terug naar België om iets rustiger aan te doen”, lacht Van Herreweghe. “Inmiddels heb ik alweer 12 mandaten. Maar goed, het is niet verkeerd om bezig te zijn. Mijn focus ligt wel op Mydibel: de groei bestendigen.” Mydibel is volgens Van Herreweghe bezig met een bijzonder project. Het bedrijf moet alle voordelen van een familiale firma behouden, en toch het beste van multinationals overnemen.

Meer en efficiëntere productie

Een belangrijke stap die onder Van Herreweghe werd gezet, was een nieuw plan voor de productie. In september opent Mydibel een nieuwe fabriek pal naast de bestaande site aan de rand van Moeskroen. De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van 50.000 ton specialiteiten en 40.000 ton gesneden producten.

De specialiteitenproductie zal in de nieuwe fabriek gebeuren, zodat de oude fabriek quasi-volledig ingesteld kan worden op frietproductie. De bouw van de nieuwe fabriek betekent dus voor Mydibel een capaciteitsuitbreiding, maar ook een doelmatiger vormgegeven productieproces. ‘Lange runs’ zullen in de toekomst in de bestaande fabriek gebeuren, zegt Van Herreweghe.

Ook wordt binnen het bedrijf de waardeketen gedigitaliseerd. Het gaat dan om planning, aankoop, productie, logistiek en service. “Door te digitaliseren, krijg je één visie van de waarheid”, legt Van Herreweghe uit. “Dus wat minder discussie en interpretatie. Door te digitaliseren is die waarheid bovendien snel, en soms meteen, beschikbaar. Digitalisatie betekent dus dat we snellere en betere besluiten kunnen nemen.”

Een nieuwe cultuur

Ook werkt het bedrijf aan een cultuur van continue verbetering, gedreven en gedragen door alle werknemers en dus niet enkel door het management. De strategie op zich is belangrijk, maar ook de processen die we gebruiken om tot die strategie te komen zijn van groot belang, aldus Van Herreweghe, “Als de familie Mylle en ikzelf ons een week zouden afzonderen om dan nadien de beslissingen aan te kondigen en te implementeren dan weten we dat we geen duurzaam resultaat mogen verwachten. Bovendien zou de strategie ook niet door onze organisatie worden gedragen.

Van Herreweghe gelooft dat je 3 soorten bedrijven hebt: ‘IT-centric’, ‘automation-centric’ en ‘people-centric’. “Mydibel is dat laatste – we stellen mensen centraal. Dat betekent dat we als bedrijf 3 dingen moeten doen: we moeten werknemers informeren, engageren en hun de nodige bevoegdheid geven om hun eigen werkprocessen te verbeteren.”

Om zover te komen heeft het bedrijf in samenwerking met de KU Leuven een interne opleidingscyclus opgezet, waarvan de eerste ‘studenten’ al zijn afgestudeerd.

Merken nog meer nog centraal

Het belang van mensen wordt geaccentueerd door de strategie. De strategie van Mydibel is gericht op kwaliteit – op merken. Op dit moment wordt al 65% van de omzet gerealiseerd met merkproducten. Binnen een paar jaar moet dat 75 tot 80% zijn. “We geloven in toegevoegde waarde”, aldus Van Herreweghe. “We hoeven niet de goedkoopste te zijn, maar moeten wel een topproduct leveren. Dat betekent ook dat we vol moeten inzetten op innovatie. Zowel qua producten, als in het proces.”

Mydibel gaat er prat op het breedste product portfolio en het breedste assortiment producten te hebben.

Duurzaamheid een voorwaarde

Innovatie moet wat Van Herreweghe betreft ,vroeg in het proces beginnen. Hetzelfde principe als de vierkantsverwaarding van varkens wordt toegepast. “We willen die aardappel zo volledig mogelijk benutten, en zo goed mogelijk tot waarde brengen.” Alle nevenstromen van het productieproces worden gerecupereerd waardoor het bedrijf in 90% van haar eigen energiebehoefte voorziet. Het digestaat van het biovergistingsproces, Myfert genaamd, wordt verwerkt tot een organische meststof.

Het belang van duurzaamheid laat zich niet onderschatten, vindt hij. “Als je als bedrijf naar de toekomst toe wil blijven bestaan, dan ben je verplicht je hele proces continu in kaart te brengen en overal te zien waar het beter kan. Het is niet iets waar je op bezuinigt, want de maatschappij is kritisch en je bestaansrecht hangt ervan af. Friet maken is één ding, maar alleen als je het duurzaam doet, is er toekomst.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken