Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest nu op 10 km van Duitse grens

De Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen schuift verder op naar de Duitse grens. Vorige week werd een besmet wild zwijn aangetroffen op 10,5 km van de Duitse grens, nabij Zary. Ook is nu in West-Polen voor het eerst varkenspest op een varkenshouderij aangetroffen. 135 dieren bezweken aan de ziekte, de overige ruim 23.000 dieren zijn geruimd.

Leestijd : 1 min

AVP is al sinds 2014 in Polen maar dook pas eind vorig jaar in het westelijk deel van Polen op. Besmettingen zijn inmiddels vastgesteld op 568 plaatsen. De Duitse grens komt steeds dichterbij. Eerder werden al wilde zwijnen met AVP gevonden op bijna 13 km van de Duitse grens. Ook deze gevallen zijn niet ver van Zary, dat overigens vroeger Sorau heette en tot het einde van de Tweede Wereldoorlog Duits was.

Duitsland is Europees een belangrijke varkensvleesproducent. Er gaan veel dieren vanuit België, Nederland en Duitsland naartoe. Het land zette al hekken en vallen bij de grens om de instroom via wilde everzwijnen te voorkomen.

Lees ook in Varkens

Varkensgriep vastgesteld bij Brit

Varkens In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een geval van varkensgriep vastgesteld bij een mens. Dat meldde de UK Health Security Agency (UKHSA) op 27 november. De persoon in kwestie kende een mild ziekteverloop en is intussen volledig hersteld.
Meer artikelen bekijken