Startpagina Economie

Mondiaal kelderen prijzen door Covid-19, suiker nog het meest

Mondiaal zijn prijzen van agrarische grondstoffen in maart met 4,3% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar producten is door de coronacrisis teruggevallen, een lage prijs voor olie ondermijnt de biobrandstoffenmarkt en de logistiek maakt een deel van de handel moeilijk of duur. Met een prijsval van liefst 19% is de suikermarkt verreweg het hardst geraakt.

Leestijd : 3 min

Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex die de wereldvoedselorganisatie van de VN maandelijks opstelt. De daling is groot te noemen, maar nog altijd ligt de index een kleine 3% hoger dan in maart 2019. Graan is binnen de index het belangrijkste ingrediënt. De graanprijs daalde mondiaal met 2% ten opzichte van februari.

De tarweprijs daalde ondanks een grote vraag vanuit Noord-Afrika, waar landen vrezen dat leveranciers straks exportverboden instellen om binnenlands de beschikbaarheid te garanderen. De tarwemarkt kenmerkt zich ook door een groot aanbod met goede vooruitzichten van de aankomende oogst. De maïsmarkt is ook ruimschoots voorzien en daar speelt ook de olieprijs een belangrijke rol.

De VS is de grootste exporteur van maïs wereldwijd. Een derde van de maïs wordt geteeld om verwerkt te worden in bio-ethanol. Als de olieprijs hoog is, wordt het aantrekkelijker om bio-ethanol bij te mengen. Maar door de Covid-19-crisis is de prijs enorm gezakt en is het dus veel minder aantrekkelijk bio-ethanol bij te mengen. De vraag naar maïs vanuit de brandstoffensector is dus navenant gezakt.

Suikermarkt krijgt grootste klap

De grootste klap was zichtbaar op de suikermarkt. De FAO meldt dat de quarantaine in veel landen de markt voor buitenshuis eten heeft weggevaagd. Bovendien wordt ook veel suikerriet geteeld voor de bio-ethanolsector. Dat is vooral het geval in Brazilië, dat de grootste exporteur is van suiker wereldwijd.

Ook de markt voor plantaardige oliën staat onder grote druk. De index voor soja, palmolie, koolzaad en zonnebloemolie daalde in maart met 12%. De index staat nu op het laagste niveau sinds oktober 2019. De daling in maart komt vooral door, alweer, de oliemarkt. Want ook veel soja (in Argentinië), palmolie (in Maleisië/Indonesië) en koolzaad (Duitsland) wordt omgezet in biobrandstof, zij het biodiesel.

Zuivel krimpt opnieuw

De zuivelprijs daalde gemiddeld met 3%. De daling volgt op 4 maandelijkse stijgingen. De prijs ligt ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. In maart was de markt voor poeders wakker, waarbij magere melkpoeder het meest in prijs daalde. De toevoerketen is verstoord. Boter en kaas leverden ook lagere prijzen op, maar deze markten houden nog relatief goed stand in vergelijk met de poeders.

Vleesmarkt stabiel

De vleesprijsindex daalde minder dan een procent ten opzichte van februari. Ze ligt nog altijd 7% boven het niveau van maart 2019. In maart daalde de prijs voor schapenvlees en rundsvlees, vooral door een grote exportbeschikbaarheid in Oceanië. Boeren nemen er eerder dan verwacht afscheid van een deel van hun kudde. Logistiek zijn de problemen wel zo groot dat de export maar moeizaam door komt.

De varkensvleesprijs steeg doordat het aanbod dichter bij de vraag kwam. Pluimveeprijzen waren stabiel.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken