Startpagina Akkerbouw

Waakzaamheid voor vroege gele roest

Het Landbouwcentrum Granen (LCG) bericht dat zij vanuit de praktijk enkele meldingen van vroege gele roest in wintertarwe krijgen. Soms zijn dit blaadjes, soms (beginnende)haardvorming.

Leestijd : 1 min

Deze meldingen kwamen van enkele percelen zowel vanuit de kustregio als vanuit het binnenland. Vooral bij de zeer gevoelige tarwerassen voor gele roest dient men alert te zijn voor het optreden van de eerste symptomen (sporen) van gele roest, en dient men de verdere evolutie van de ziekte in het veld goed op te volgen.

In geval van een dergelijke zeer vroege aantasting in het voorjaar (vóór of in het stadium ‘1ste knoop’), dient op perceelsniveau beslist te worden of er al of niet een zeer vroege gele roestbehandeling dient uitgevoerd te worden, in functie van rasgevoeligheid (gevoelige rassen), gewasstadium en ziektedruk (bedreigende gele roestdruk).

Verder raadt het LCG aan om de bladluisdruk goed op te volgen. Er kunnen ernstige perceels- en regioverschillen optreden.

Landbouwcentrum Granen

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken