Startpagina Pluimvee

Vlaanderen ziet geen redenen om verbod op het doden van eendagskuikens in te voeren

“Het is niet zinvol om een bepaalde voedselproductie in Vlaanderen te verbieden, gezien dit bij gelijke consumentenvraag enkel tot een verschuiving van die productie leidt.” Dat antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op de vraag van parlemenstslid Carmen Ryheul om met spoed een verbod op het doden van eendagskuikens in te stellen.

Leestijd : 2 min

Volgens Vlaams parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) vragen dierenrechtenorganisaties om per spoed een verbod vanaf 2021 op het doden van eendagskuikens in te voeren. “In Vlaanderen gaat het jaarlijks om 15 miljoen kuikens die binnen de 24 uren nadat ze geboren zijn door vergassing of door de verhakselaar worden gedood. Volgens jaar gaat Frankrijk het vergassen van kuikens verbieden. Wat doet Vlaanderen?”

“Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waaronder ook voedsel op basis van eieren of ei-producten. Om de goede werking van de eengemaakte markt te verzekeren acht de Vlaamse regering het noodzakelijk dat een gelijk speelveld van toepassing is voor alle marktdeelnemers”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) schriftelijk op de parlementaire vraag.

Betrouwbare en haalbare technieken

“Het is niet zinvol om een bepaalde voedselproductie in Vlaanderen te verbieden, gezien dit bij gelijke consumentenvraag enkel tot een verschuiving van de productie naar Wallonië of andere EU-lidstaten zou leiden. Noch dierenwelzijn, noch het klimaat (transportkilometers) noch onze economie zijn daarmee gebaat.”

Wat het doden van eendagskuikens betreft, wil Vlaanderen op termijn een en ander bekijken. “Indien er in de toekomst betrouwbare en haalbare technieken beschikbaar zouden komen, zullen er initiatieven worden genomen om de implementatie van deze technieken in de praktijk te demonstreren door middel van voorlichtingsactiviteiten en demonstratieprojecten”, stelt landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken