Startpagina Akkerbouw

Mestbank legt na jaar van sensibiliseren eerste boetes op voor rijden zonder geldige analyse

Om oordeelkundig te kunnen bemesten, is het belangrijk dat land- en tuinbouwers weten hoeveel nutriënten ze op hun velden brengen. Daarom moet de mestsamenstelling van de aangevoerde mest altijd bekend zijn. “Het merendeel van de documenten waren in orde, toch werden 124 overtredingen met documenten vastgesteld”, zegt Leen Van den Bergh, woordvoerder VLM.

Leestijd : 1 min

De Mestbank sensibiliseert sinds vorig jaar maximaal om alle betrokken partijen in te lichten over de regels rond het bepalen van de juiste mestsamenstelling. Die worden vrij goed opgevolgd. In 2020 kozen 2.830 landbouwers om de mestsamenstelling voor minstens 1 mestsoort te bepalen op basis van regelmatige mestanalyses. De overige mest wordt afgevoerd op basis van een forfaitaire waarde.

Merendeel documenten was in orde

De Mestbank heeft alle mestafzetdocumenten die in januari moesten vergezeld worden van een analyse gecontroleerd. Het merendeel van de documenten was in orde. 124 mestafzetdocumenten werden zonder geldige analyse gereden. Momenteel legt de Mestbank hiervoor voor het eerst aan 29 landbouwers en 13 uitbaters boetes op, voor een totaal van 17.700 euro.

Die controleactie wordt maandelijks herhaald. Het Mestdecreet beschouwt het rijden zonder een geldige analyse als een zware overtreding, waarvoor een boete geldt van 100 euro per vracht (maximaal 400 euro per transportdocument).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken