Startpagina Aardappelen

Reinigingsprotocol voor het verminderen van CIPC in bewaarloodsen

De Europese aardappelwereld heeft een reinigingsrichtlijn opgesteld die telers, handelaars en verwerkers helpt om residuen van Chloorprofam (CIPC) in aardappelbewaarloodsen te reduceren. Vanaf het seizoen 2020-2021 is het gebruik van CIPC in de EU verboden.

Leestijd : 1 min

In afwachting van een nieuwe maximale residulimiet (MRL) is het zaak om zo weinig mogelijk kruiscontaminatie te veroorzaken. De richtlijn werd opgesteld door de Europese ‘Potato Value Chain’, met als leden een aantal EU-koepels Copa-Cogeca en Europatat. Daarbij werd samengewerkt met het Britse productschap AHDB en met het Franse instituut voor plantaardige productie Arvalis.

De handleiding en zijn bijlagen helpen aardappelprofessionelen de hotspots van CIPC-contaminatie in bewaarloodsen te bepalen en grondig te reinigen. Deze documenten worden verspreid via Belpotato.be onder zijn leden.

Men kan deze ook downloaden via de Blog op de website van Belgapom. Deze documenten zullen ook beschikbaar worden op de website van het PCA en de landbouworganisaties.

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken