Startpagina Aardappelen

Reinigingsprotocol voor het verminderen van CIPC in bewaarloodsen

De Europese aardappelwereld heeft een reinigingsrichtlijn opgesteld die telers, handelaars en verwerkers helpt om residuen van Chloorprofam (CIPC) in aardappelbewaarloodsen te reduceren. Vanaf het seizoen 2020-2021 is het gebruik van CIPC in de EU verboden.

Leestijd : 1 min

In afwachting van een nieuwe maximale residulimiet (MRL) is het zaak om zo weinig mogelijk kruiscontaminatie te veroorzaken. De richtlijn werd opgesteld door de Europese ‘Potato Value Chain’, met als leden een aantal EU-koepels Copa-Cogeca en Europatat. Daarbij werd samengewerkt met het Britse productschap AHDB en met het Franse instituut voor plantaardige productie Arvalis.

De handleiding en zijn bijlagen helpen aardappelprofessionelen de hotspots van CIPC-contaminatie in bewaarloodsen te bepalen en grondig te reinigen. Deze documenten worden verspreid via Belpotato.be onder zijn leden.

Men kan deze ook downloaden via de Blog op de website van Belgapom. Deze documenten zullen ook beschikbaar worden op de website van het PCA en de landbouworganisaties.

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken