Startpagina Economie

EU protesteert tegen Roemeens exportverbod

De Europese Commissie protesteert tegen het Roemeense besluit de landbouwexport aan banden te leggen. Er zijn volgens de Commissie geen tekenen dat in Roemenië voedseltekorten dreigen door de coronacrisis. De Commissie zegt te onderzoeken hoe de stap de handel binnen de eengemaakte markt raakt.

Leestijd : 2 min

Roemenië besloot eerder deze week de export van onder meer tarwe, maïs en suiker deels te verbieden. Het is volledig verboden om deze producten te verkopen aan afnemers buiten de EU. Binnen de EU mogen de producten nog wel verkocht worden, maar kopers moeten bewijzen dat het product niet naar buiten de EU gaat. Roemenië is gewoonlijk binnen de EU na Frankrijk de grootste exporteur van tarwe.

De Roemeense premier Ludovic Orban, is bang dat het land “door de hebzucht van wat graanhandelaren” verstoken blijft van graan. Het land neemt met de haven van Constanta een strategische positie in bij de internationale graanhandel. Vanuit het land wordt normaal via grote handelsbedrijven als Cargill en Bunge veel geëxporteerd naar vooral Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De Commissie heeft verklaard dat er geen markt gerelateerde redenen zijn om handel binnen of buiten de eengemaakte markt te limiteren. Restricties kunnen volgens de Commissie een last zijn voor landbouwexporteurs, met uiteindelijk juist minder voedselzekerheid tot gevolg. Volgens Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski is de Roemeense maatregel “niet proportioneel.”

Het meeste Roemeense graan is al geoogst en verkocht, maar Roemenië is wel de eerste EU-lidstaat die voedselexporten aan banden legt. De Commissie vreest dat een voorbeeld doet volgen. Eerder deed Rusland al de export van granen deels in de ban, en ook op de Aziatische rijstmarkt zijn al exportbeperkingen opgelegd.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken