Startpagina Akkerbouw

Vooral gele roest opvolgen in wintertarwe

Eerder deze week volgde het Landbouwcentrum Granen (LCG) 25 waarnemingspercelen, zowel proef- als praktijkvelden op richting ziektedruk in het onbehandeld gewas.

Leestijd : 1 min

De meerderheid van de wintertarwe bevindt zich in het stadium ‘begin oprichten’ en ‘eerste knoop. 14% van wintertarwe heeft het stadium 2de knoop al bereikt. Een kleine minderhied van de wintertarwe (2%) bevindt zich in stadium ‘einde uitstoeling’ of ‘3de knoop’.

Gele roest werd vorige week al op verschillende percelen waargenomen. Gevoelige rassen werden best gecontroleerd want hier kon in functie van de graad van aantasting een vroege behandeling noodzakelijk zijn. Afgelopen week werd op sommige locaties een lichte uitbreiding van de gele roest vastgesteld, dit moet de komende weken zeker goed verder worden opgevolgd.

Bladseptoria is op verschillende waarnemingspercelen aanwezig maar blijft voornamelijk onderaan het gewas en lijkt niet verder uit te breiden. Gezien de graad van aantasting en het groeistadium van de wintertarwe is er voorlopig nog geen behandeling noodzakelijk.

Oogvlekkenziekte werd slecht op 1 perceel in zeer beperkte mate waargenomen. Na stadium 2de knoop is een behandeling hier nog weinig efficiënt.

Meeldauw en bruine roest werden nog nergens waargenomen en zullen de komende weken verder worden opgevolgd.

Naar Graanbericht LCG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken