Startpagina Akkerbouw

Rusland schort graanexport op tot en met 1 juli

Rusland schort de uitvoer van verschillende soorten graan (tarwe, rogge, gerst en maïs) op tot en met 1 juli. Dat heeft het Russische ministerie van Landbouw zondag aangekondigd.

Leestijd : 1 min

Het land had begin april al beslist om de graannexport tot 7 miljoen ton te beperken tot en met 30 juni. Die beslissing leidde tot kritiek bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie, die vrezen dat die beperkingen tijdens de huidige pandemie voedseltekorten veroorzaken.

Volgens het Russische landbouwministerie zijn die quota zondag al "volledig uitgeput", klinkt het in een persbericht. De uitvoer van graan wordt ook opgeschort tot en met 1 juli. Rusland is de wereldwijd grootste exporteur van tarwe en een van de grootste producenten en uitvoerders van graan. De Russische overheid meldde midden mei al van plan te zijn om uitvoerbeperkingen op bepaalde voedingsproducten te plaatsen, vanwege het coronavirus. Zo wou Moskou de stabiliteit op de nationale markt bewaren. De beslissing dreigt de al hoge prijzen nog meer te doen toenemen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken