Startpagina Akkerbouw

Moeilijke vlasmarkt volgens ABV

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) spreekt in zijn recentste maandelijkse informatieblad van een moeilijke marktsituatie voor de vlassers.

Leestijd : 2 min

Een ongeluk komt blijkbaar nooit alléén: door de relatieve droogte van de laatste weken en de weinige vorst van de voorbije winter is de uitzaai van 2020 wel snel, maar moeilijk verlopen. De meeste percelen waren niet in optimale omstandigheden voor de uitzaai, waardoor deze meestal extra voorbewerking nodig hadden.

De uitzaai was voor 99% van de Belgische vlassers wel afgerond tegen midden april.

Stilstand zwingelactiviteit door coronacrisis

In Frankrijk liggen sinds de 2de helft van maart quasi alle zwingelbedrijven stil. Een 2-tal is rond midden april terug heropgestart aan een sterk gereduceerd activiteitsniveau.

In België vallen de vezelvlas zwingelbedrijven en kloddenzwingelaars onder de sectoren van nationaal belang (Paritair Comité 144) waardoor er toch nog een 27 van deze laatste actief zijn, weliswaar aan sterk gereduceerde activiteitsniveaus (soms tot 75% activiteitvermindering). Tot maandag 4 mei zal er niet véél veranderen aan de Belgische lock-down situatie (beslissing Belgische Nationale Veiligheidsraad van 15 april).

De kloddenmarkt gaat verder naar beneden, waardoor sommige van de Belgische kloddenzwingelaars ons recent ook een tijdelijke stopzetting van hun activiteiten hebben gemeld. De situatie verandert uiteraard bijna dag op dag!

In Nederland zijn de 4 zwingelbedrijven nog operationeel, weliswaar in vele gevallen ook aan een gereduceerde transformatie-cadans.

Vraagkant

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorspelt voor China een economische groei in 2020 van 1,2% (in vergelijking met 6,1% in 2019). Uiteraard zal dit impact hebben op de vraag naar lange vezel en de prijsvorming.

De meeste Europese economieën voorspellen in 2020 een daling van het Bruto Nationaal Product. In de meeste Europese landen wordt gedacht aan een voorzichtige heropstart van de economische bedrijvigheid in de loop van mei.

De marktcijfers die het Algemeen Belgisch Vlasverbond binnenkreeg van de Belgische vlassers van de laatste weken zijn (begrijpelijkerwijze) relatief onvolledig. Het ABV ziet recente cijfers voor lange vezels nog steeds in de buurt van 2,8 Euro/kg (uiteraard aan sterk gereduceerde verkoopvolumes) en voor korte vezels aan 0,45 Euro/kg. Zoals eerder gezegd, is de markt voor korte vezels momenteel zeer moeilijk !

Naar ABV

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken