Startpagina Akkerbouw

FAVV doet een aanzienlijke inbeslagname van pesticiden

De Nationale Opsporingseenheid (NOE) van het FAVV heeft verschillende partijen niet-conforme of verdachte pesticiden (gewasbeschermingsmiddelen en actieve stoffen) in beslag genomen die in de haven van Antwerpen ingevoerd werden. Het gaat om 778 ton uit China en India, bedoeld voor professioneel gebruik.

Leestijd : 2 min

De inbeslagname is het resultaat van een onderzoek dat werd uitgevoerd in samenwerking met het parket en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen – Team Milieu. De producten afkomstig uit India of China waren bestemd voor de Europese professionele markt, dus de landbouw en groenvoorziening. In het onderzoek werden enerzijds monsters geanalyseerd en werd anderzijds een risicoanalyse uitgevoerd. Hieruit bleek dat de producten in geen geval een risico betekenen voor de consument. Het blijft volgens de FAVV evenwel onaanvaardbaar dat illegale of niet-conforme producten in de handel gebracht worden.

Intrekking, terugroeping en schorsing

Eerder had het onderzoek van de NOE al geleid tot het intrekken en terugroepen van producten en de schorsing van de toelating voor het op de markt brengen van herbiciden voor onkruidbestrijding op basis van bentazone (actieve stof) en fungiciden op basis van captan tech (actieve stof) voor professioneel gebruik.

Hoewel deze gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, was het gehalte (en/of de aanwezigheid van onzuiverheden) in sommige producten voor professioneel gebruik niet in overeenstemming met de Europese wetgeving. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft daarom de toelating voor het in de handel brengen van deze producten onmiddellijk geschorst.

Uit dit diepgaand onderzoek bleek dat ook de actieve stoffen die door deze firma via de haven van Antwerpen werden ingevoerd, niet aan de eisen voldeden. Bovendien waren bepaalde documenten (analysecertificaten, traceerbaarheid, oorsprong van de actieve stof, etc.) niet betrouwbaar. Al deze elementen hebben geleid tot de aanzienlijke inbeslagname in maart en april 2020.

Ducarme blij met vondst

De federale minister van landbouw Denis Ducarme is blij met de vondst, en ziet er bevestiging van zijn beleid. “De voorbije jaren heb ik de nodige budgetten kunnen vrijmaken om het personeel van de Nationale Opsporingseenheid van het FAVV te versterken. Dankzij deze versterking kon het aantal controles in onze havens en onze luchthavens worden opgevoerd. De indrukwekkende hoeveelheid niet-conforme of verdachte pesticiden die werden in beslag genomen door de NOE, toont aan dat deze bijkomende middelen nodig waren en hun vruchten hebben afgeworpen. Zij benadrukt ook de uitstekende samenwerking tussen het Agentschap en de andere diensten die belast zijn met fraudebestrijding en criminaliteit op sanitair vlak.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken