Startpagina Aardappelen

ABS: koop vooral aardappelen bij de boer zelf

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) beveelt iedereen aan aardappelen rechtstreeks bij de boer te kopen. De prijzen die de supermarkten betalen hebben volgens de organisatie een schandalig laag niveau bereikt, van soms 1 euro per 100 kg. Bovendien bieden grootwarenhuizen buitenlandse vroege aardappelen aan. Colruyt ontkent als grootste Belgische supermarktketen alvast Belgische telers in de steek te laten.

Leestijd : 2 min

Door de impact van de Corona-crisis wereldwijd is de export van de Belgische aardappelen drastisch verminderd, merkt ABS op. België is namelijk de grootste exporteur van de wereld van de meeste soorten aardappelproducten. Door deze sputterende export is ook de vraag vanuit de verwerkende nijverheid naar de aardappelen stilgevallen.

Dit heeft onmiddellijk een weerslag op de vrije aardappelmarkt, die bijzonder snel totaal ineenstortte. Het wegvallen van de grote muziekfestivals en evenementen is eveneens een harde klap voor de aardappelsector. Aardappelboeren zagen eensklaps de waarde van hun gestockeerde aardappelen gedecimeerd worden en blijven over met tonnen onverkoopbare aardappelen.

De aardappelen zijn volgens ABS plots maar 1 euro waard voor 100 kg. Het betreft topkwaliteit verse aardappelen, waarvan o.a. Bintje, die veel wordt gebruikt in maaltijden en bij frituren. ABS wijst op de prijzen in de supermarkten, die al snel 1 tot 1,50 euro per kg bedragen. ABS vraagt consumenten om de landbouw te ondersteunen en aardappelen rechtstreeks op de hoeve te kopen. Ook omdat de grootwarenhuisketens reeds overgeschakeld zijn naar buitenlandse vroege aardappelen.

Zo circuleerden foto’s op sociale media van Israëlische aardappelen van Colruyt. De supermarktorganisatie stelt in een reactie dat het haar best doet vooral Belgisch product te kopen. Het kocht vrij recent een partnerschap met 16 telers bijkomende volumes verse frietaardappelen heeft gekocht bij Belgische telers. De verkoop van Belgische frietaardappelen wordt ook met 1 tot 2 weken verlengd, afhankelijk van het beschikbare kwaliteitsniveau. Dat er importaardappelen in de schappen liggen, is volgens Colruyt geen schande.

Eind april koopt men altijd aardappelen vanuit het gebied rond de Middellandse Zee, omdat vastkokende types als Nicola en Charlotte nu niet meer binnenlands beschikbaar zijn. Daarnaast maakt Colruyt vaak met buitenlandse leveranciers afspraken over de lange termijn, aldus een woordvoerder. Afspraken die niet zomaar geschonden kunnen worden. Colruyt stelt ook dat ze een paar maanden geleden – toen de importvolumes definitief werden vastgelegd- niet kon inschatten wat de huidige marktsituatie zou zijn.

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken