Startpagina Economie

Argentinië trekt zich deels terug uit Mercosur

Argentinië trekt zich terug uit onderhandelingen voor nieuwe handelsdeals van Mercosur. Het gaat om deals die worden gesloten door Mercosur, een verbond van Zuid-Amerikaanse landen. Maar het land blijft vooralsnog gecommitteerd aan een handelsakkoord met de EU, dat ze meer export van vlees en akkerbouwproducten kan opleveren.

Leestijd : 2 min

Argentinië bevindt zich in economisch troebele wateren. De economie krimpt dit jaar met circa 6% volgens het IMF. De inflatie bedroeg in maart liefst 46%. Met andere woorden: geld halveerde zowat in waarde. De Argentijnse overheid ging de afgelopen decennia regelmatig failliet. Het land kan vandaag amper geld ophalen op de kapitaalmarkt. Het land onderhandelt momenteel met schuldeisers over het herstructureren van ruim 60 miljard dollar aan staatsschuld die het opbouwde.

De vorige regering van Mauricio Macri ging op de liberale toer, onder meer door exporttaksen op soja en rundvlees te verlagen, maar slaagde er niet in de onderliggende zwaktes van de Argentijnse economie weg te nemen. President Alberto Fernández komt uit het kamp van de Peronisten. Hij diende onder oud-presidenten Néstor Kirchner en Cristina Fernández de Kirchner. Peronisme wordt gezien als een mix van nationalisme, populisme en machtige vakbonden.

Mercosur is opgericht voor regionale integratie in Zuid-Amerika enerzijds, en het samen optreden als 1 markt in internationale handelsakkoorden. Mercosur onderhandelt momenteel met onder meer Zuid-Korea, Singapore, India en Canada. De Europese Commissie zegt in een verklaring de Argentijnen dankbaar te zijn dat het wel van plan is het handelsakkoord met de EU door te zetten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken