Startpagina Economie

Milieubeweging reageert fel op beschuldiging van ‘corona-opportunisme’

De milieubeweging is bijzonder ontstemd dat Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker deze week enkele partijen beschuldigde van ‘corona-opportunisme’. De Becker verwees daarbij onder meer naar een advertentiecampagne van Gaia waarin een link wordt gelegd tussen veeteelt en Covid-19 en anti-Boerenbond-statements van Knack-redacteur Dirk Draulans.

Leestijd : 3 min

De dierenrechtenorganisatie Gaia klaagde in een paginagrote advertentie in kranten klaagt de menselijke omgang met dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Gaia lijnt in een plaatje vee en wilde dieren op, om in een tekst te betogen dat de menselijke omgang met de dieren heeft geleid tot de verspreiding gekkekoeienziekte, SARS, ebola, vogelgriep, varkenspest en dus Covid-19.

Daarbij wijst ze op onder meer ‘wet markets’, openluchtslachtingen maar ook intensieve veeteelt en veetransporten over grote afstanden. De advertenties verschenen 2 weken op rij en leverden felle reacties op van zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Ook het editoriaal van Landbouwleven klaagde de campagne aan.

‘Niet sympathiek maar hypocriet’

Ongeveer tegelijkertijd schreef redacteur en bioloog Dirk Draulans in Knack een artikel waarin hij Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker beschuldigt van borstklopperij. De Becker had even daarvoor geschreven dat een campagne in algemene media om waardering op te wekken voor landbouwers, inderdaad sympathie had opgewekt. Draulans vond het niet sympathiek maar hypocriet, zo schrijft hij in Knack.

‘Ineens ontdekt de grote boerenbondmachine de lokale boer, noodgedwongen, want gedreven door de coronacrisis met het sputteren van internationaal transport en het sluiten van grenzen als onmiddellijk gevolg. In andere omstandigheden staat de Boerenbond voor een landbouwmodel dat steunt op globalisering, grootschaligheid en drukken van de kosten door onder meer een rücksichtslos omgaan met de rest van de leefomgeving.’

Actie leidt tot reactie

De Becker vindt dat bepaalde partijen de huidige crisis gebruiken om op oneigenlijke gronden hun agenda te promoten. Ze noemt in haar editoriaal Draulans en Gaia bij naam. Ze verdenkt hen ervan gefrustreerd te zijn ‘omdat ze hun boodschap door de gezondheidscrisis niet meer aan de straatstenen, laat staan de burgers, kwijt konden’. Draulans, Gaia maar ook anderen zijn volgens De Becker ‘corona-opportunisten’. Ze verspreiden volgens haar ‘fake news’ of proberen ‘hun elitaire visie en voorkeur voor één enkel landbouwmodel’ op te dringen.

Bij dat laatste negeren ze volgens haar dé sterkte van onze landbouw, namelijk de diversiteit die wij als organisatie koesteren. Boerenbond wil er volgens haar zijn voor een ondernemerslandbouw, die allerlei gedaanten kan aannemen.

Ze viseert ook Natuurpunt, dat een studie van de universiteit van Antwerpen zou gebruiken om meer natuurgebied op te eisen. ‘Alleen vergeten ze hierbij (bewust?) dat mensen niet alleen wandelen en fietsen in bossen of natuurgebiede, maar evengoed en vooral in de open velden en het bloeiende landbouwlandschap waar ze tegelijkertijd mee kunnen genieten van het veldwerk dat aan de gang is.’

Milieubeweging furieus

Veel ouders leren hun kinderen: wie uitdeelt, moet kunnen incasseren. Maar in dit geval gaat die vlieger wat een deel van de milieubeweging betreft niet op. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege is teleurgesteld in De Becker, die volgens haar de uitgestoken hand voor een debat moet aanpakken, zoals ABS dat wel zou doen. Wervel vzw, dat voor kleinschalige, ecologisch verantwoorde landbouw is, linkte als reactie op het editoriaal naar een artikel van De Standaard dat in 2015 verscheen. In dit artikel wordt gesteld dat boeren arm zijn, en de Boerenbond rijk is. De belangen van boeren en Boerenbond zouden daarom niet overeen komen.

Beleidsmedewerker Laurens De Meyer van de Bond voor een Beter Leefmilieu noemt het editoriaal op Twitter ‘zoals steeds een combinatie tussen klagen, denigreren en de ogen te sluiten. Net nu een erkenning van en pleidooi voor samenwerking en een lange termijnsvisie om structurele problemen het hoofd te bieden aan de orde is.’ Hij vindt het editoriaal een gemiste kans om nader tot elkaar te komen.

De West-Vlaamse Milieufederatie vindt dat De Becker alle opiniestukken die recent zijn verschenen en die pleiten voor een ander type landbouw ‘op 1 hoop gooit.’

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken