Startpagina Economie

Milcobel stijf onderaan in Europese melkprijsvergelijking

Milcobel betaalde van alle grote Europese zuivelbedrijven in maart de laagste melkprijs. Dat blijkt uit de Europese melkprijzenvergelijking van LTO Nederland. De coöperatie verlaagde de prijs met 3 euro tot 29,72 euro per 100 kg. Milcobel heeft vooral last van de ingestortte mozzarellamarkt.

Leestijd : 3 min

Het bedrijf focust haar energie sinds enkele jaren op mozzarella, roomijs, consumentenkazen en kwaliteitspoeders. Ruim een derde van de melk die het verwerkt, is bestemd voor de mozzarellamarkt. De focus op mozzarella leverde het bedrijf jarenlang mooie groeicijfers op. De concurrentie investeerde ook fors in mozzarella. Zo investeerde het Deense Arla eind 2019 nog 80 miljoen euro in verdubbeling van de mozzarellaproductie in Branderup. Het Nederlandse FrieslandCampina heeft zelf geen mozzarellaproductie en ziet dit als een strategische zwakte. Sinds dit jaar maakt A-Ware in maakloon mozzarella voor FrieslandCampina.

Maar nu zit het behoorlijk tegen, legt directeur coöperatiezaken Eddy Leloup uit. Vanuit de VS, waar de zuivel door een historische dip gaat, worden grote volumes mozzarella ‘gedumpt’ op de Aziatische markt. Het overaanbod op Aziatische markten werkt ook elders op de markt weer door. “Een deel van de zuivelprijzen herstelt nu, maar mozzarella nog niet.” De mozzarella-notering van DCA Markets lag de eerste week van dit jaar nog op 3.060 euro per ton. De prijs steeg daarna nog even maar daalde vervolgens naar 2.375 euro per ton. Bij een andere referentie die al langer gebruikt wordt, Gouda-kazen, is het beeld hetzelfde.

Rode lantaarn

De berekende voorschotmelkprijzen in de melkprijsvergelijking komen uit op gemiddeld euro 33,26 per 100 kg standaardmelk. Dat is een daling van bijna 1 euro ten opzichte van de vorige maand. Dat de melkprijzen in maart dalen is niet ongewoon. De seizoensmatige stijging van de melkproductie leidt in het voorjaar meestal tot lagere prijzen, die vervolgens na mei weer aantrekken. De gemiddelde melkprijs in maart is relatief wel meer gedaald dan gebruikelijk, wat het gevolg is van de verstoorde zuivelmarkt.

Naast Milcobel moesten ook de Ierse zuivelbedrijven fors verlagen, Glanbia zelfs met 4,80 euro, naar niveau’s iets boven 30 euro. De grote Franse en Nederlandse zuivelbedrijven betalen voor maart 4 tot ruim 5 euro meer dan Milcobel. Het bedrijf zelf vergelijkt zich liever met het Deense Arla (33,46 euro) en een serie Duitse melkerijen. Daarvan zit Müller dichtbij de prijs van Milcobel terwijl DMK en Hochwald respectievelijk 33,18 euro en 32,53 euro laten optekenen. De verwachting is dat de melkprijzen de komende maanden verder gaan dalen.

FrieslandCampina, dat in ons land melk ophaalt bij circa 300 melkveehouders, heeft voor beide maanden een prijsverlaging aangekondigd van 1,25 in april en 2,00 per 100 kg in mei. De melkprijs van Arla blijft in april gelijk, maar daalt in mei met 1 euro. Ook de melkprijzen in Frankrijk dalen de komende maanden.

Buiten Europa

Na een flinke prijsstijging in 2019 daalt de melkprijs in de Verenigde Staten in 2020 in een rap tempo. Op basis van termijncontracten (futures) zou de melkprijs de komende twee maanden met in totaal zo’n 30% verder kunnen dalen. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra – die zo’n 95% van hun zuivelproducten exporteert- heeft de prijsverwachting voor het lopende seizoen niet aangepast. Hierbij moet wel worden opgemerkt, dat de melkproductie in Nieuw Zeeland omgekeerd aan Europa de komende maanden sterk daalt. De melkprijsverwachting voor het nieuwe melkprijsjaar 2020/21 - dat in juni begint – wordt eind mei bekend gemaakt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken