Startpagina Veeteelt

Op naar 100% IBR-vrije rundveebedrijven

Half april kreeg meer dan 92% van alle rundveehouders het IBR-vrije statuut. Toch zijn extra wetgevende maatregelen nodig om het laatste gat te dichten naar 100% vrije bedrijven. Een nieuwe wetgeving die ingaat vanaf eind mei 2020 zal daarbij helpen.

Leestijd : 2 min

Om de laatste puntjes op ‘I’BR te kunnen zetten, werd samen met de rundveesector het zogenaamde ‘mini-KB IBR' ontwikkeld, zodat álle bedrijven volledig vrij worden én blijven! We zetten de belangrijkste wijzigingen die eind mei 2020 van kracht worden op een rijtje.

Belangrijkste wijzigingen

Voor alle bedrijven (uitgenomen I2-afmest) en voor elk verhandeld rund (ongeacht rechtstreeks/onrechtstreeks) wordt een tweede bloedonderzoek verplicht, dit 28 tot 50 dagen na aankomstdatum.

Op I2-bedrijven komt er een wijziging van de wettelijk bepaalde maximumleeftijd van vaccinatie: uiterlijk 6 maanden (in plaats van 10 maanden) bij primovaccinatie, uiterlijk 12 maanden (in plaats van 16 maanden) bij rappel/hyperimmunisatie.

Let wel: op bepaalde bedrijven is vroeger vaccineren aangewezen, bespreek vaccinatie met uw bedrijfsdierenarts. DGZ én de bedrijfsdierenartsen blijven begeleidingbieden voor de resterende probleembedrijven.

Op vrije bedrijven waar een risico vastgesteld is (bv. aankoop van een IBR-drager) of waar er een vermoeden is van een risico (bv. verkoop van een IBR-drager) zal DGZ met de bedrijfsdierenarts extra onderzoeken bepalen om zo snel mogelijk de infectiestatus van de vrije bedrijven na te gaan.

Als een bedrijf zijn vrij statuut verliest door insleep of omdat er een klinische IBR-uitbraak vastgesteld wordt, is het verplicht een risicoanalyseuit te voeren en kunnen contactbedrijven (weideloop, prijskampen, andere) mogelijk een opvolgingstest opgelegd krijgen.In de komende weken gaan we dieper in op iedere maatregel, en we informeren u van zodra de effectieve startdatum waarop dit alles in voege gaat, bekend is.

Met het mini-KB neemt de sector verdere stappen die noodzakelijk zijn om het IBR-virus volledig uit te roeien en maatregelen om het verlies van het IBR-vrije statuut te beperken.

Meer informatie

Contacteer uw bedrijfsdierenarts om een plan van aanpak op te stellen of de helpdesk van DGZ op tel. 078 05 05 23 of e-mail: helpdesk@dgz.be

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken