Startpagina Economie

Lidl: tekort Belgische melk tijdelijk en beperkt

Lidl België kan naar eigen zeggen door technische problemen bij een leverancier tijdelijk geen Belgische volle melk aanbieden bij circa 12 van haar ruim 300 vestigingen in België. De organisatie benadrukt dat andere typen melk van Belgische oorsprong wel worden aangeboden in al haar vestigingen. 100% Belgisch blijft het devies van Lidl.

Leestijd : 2 min

Lidl reageert zo op ophef die gisteren ontstond op Twitter. Op het microblog werd een foto gedeeld van een affiche van Lidl waarop stond dat er tijdelijk geen Belgische melk was, maar consumenten wel Duitse melk kunnen kopen van gelijke kwaliteit. “Communicatief was dat erg onhandig”, geeft hoofd corporate communicatie Isabelle Colbrandt toe. “We bedoelden niet dat er een algemeen tekort is aan Belgische melk, wat natuurlijk niet zo is. Het gaat om een probleem dat over enkele dagen is opgelost.”

De foto leidde tot boze tweets van onder meer Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en bekende twitterboeren. Burgemeester en bankman Jan de Keyser schreef een brief aan Lidl, waarin hij zijn verontwaardiging uitspreekt.

Lidl

Het gaat volgens Lidl om een vul- en verpakprobleem bij een leverancier, aldus Colbrandt. “De laatste 2 maanden is de vraag naar melk enorm toegenomen. Mensen gingen hamsteren en de bufferstock die onze leverancier aanhoudt, is uitgeput. Er is druk op de productie gekomen. We zijn op zoek gegaan naar leveranciers van Belgische merkmelk maar die konden of wilden niet direct leveren.”

Daarom biedt Lidl in een beperkt aantal winkels Duitse melk aan. Normaal verkoopt Lidl een eigen melk, en 100% Belgisch. “Lidl zet vol in op duurzaamheid. In alle categorieën Voor ons is korte keten heel belangrijk. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met Rikolto. Voor melk en varkensvlees bieden we 100% Belgisch product aan. In andere categorieën willen we het Belgisch aandeel elk jaar met 10% laten groeien.”

Om te voorkomen dat het tekort door het hele land verspreid werd, is gekozen voor een regionale aanpak. De winkels in Limburg hebben daarom nu even geen Belgische volle melk. “Binnen enkele dagen is dat opgelost”, aldus Colbrandt.

Milcobel bevestigt hamstereffect

Lidl noemt geen leverancier, maar Milcobel meldt in een bericht aan haar leveraars dat ze niet altijd heeft kunnen voldoen aan de vraag. De vraag lag soms eenvoudigweg hoger dan de productiecapaciteit. Het bedrijf zegt sinds 1 mei een nieuw contract voor 6 maanden te hebben met Lidl, en wel tegen een betere prijs dan voordien. Het bedrijf zegt samenvattend te kunnen stellen dat bij Lidl geen vervanging van Milcobel-melk door Duitse melk is geweest.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken