Startpagina Economie

Voorzitter Nederlandse landbouworganisatie verliest vertrouwen achterban, vertrekt

Marc Calon treedt door een gebrek aan steun van de achterban af als voorzitter van LTO, de Nederlandse boerenbond. Calon hervormde LTO bestuurlijk en gaf landbouwers zelf een centrale rol in de communicatie en lobby naar het brede publiek. Wat Europees beleid betreft was hij tegen directe inkomenssteun. Uiteindelijk verloor LTO in de Nederlandse stikstofdiscussie totaal de regie, wat hem veel kritiek opleverde.

Leestijd : 3 min

In een persbericht laat Calon optekenen dat een voorzitter alleen effectief kan werken met volledig draagvlak van de leden. Dat is niet meer het geval en dus vertrekt Calon, die een akkerbouwbedrijf uitbaat in Groningen. “Ik neem afscheid met pijn in het hart”, zo beschrijft hij zijn gevoel. Zijn termijn liep pas af op 31 december van dit jaar.

Calon begon 3,5 jaar geleden aan de job. Hoewel LTO niet zo’n sterke verbinding met de christendemocraten kent als Boerenbond, was hij als ex-politicus van de PvdA, vergelijkbaar met s.pa in Vlaanderen, een verrassende keuze. Als voorzitter van LTO zocht hij de Vlaamse Boerenbond betrekkelijk weinig op. De grote zomerbijeenkomst van Boerenbond werd bijgewoond niet door Calon, maar door de voorzitters van de zuidelijke lidorganisaties van LTO, de ZLTO (Brabant, Zeeland) en LLTB (Limburg).

De visie en stijl van Calon ligt dan ook vrij ver van de visie die in Leuven gepredikt wordt. Calon was tegen directe inkomenssteun. “Schaf dat subsidiecircus maar af en gebruik het geld voor het stimuleren van innovatie en het opvangen van schokken”, zei hij in een interview met vakblad Boerderij. Hij veroorzaakte al snel enige ophef door te zeggen dat sommige boeren ‘rommelaars’ zijn, bijvoorbeeld met mest. Zijn organisatie dergelijke leden via gele en rode kaarten moeten kunnen royeren, vond hij.

Calon vond het zijn missie om te zorgen dat boeren, burgers en politiek de lange lijnen weer gaan zien. Volgens hem zijn populisme, nationalisme en protectionisme grote gevaren voor de sector, en gevaren die toenemen nu de liberale Britten de EU verlaten met een machtiger Parijs tot gevolg.

Stikstofdiscussie

In de stikstofdiscussie in Nederland - die kan leiden tot een forse krimp van de veestapel - bleef LTO lang naar de smaak van veel landbouwers te diplomatiek. Uiteindelijk namen spontaan opgerichte boerengroepen de overhand door demonstraties te organiseren, en zich in de algemene media op te werpen als stem van de boeren. LTO werd ingehaald door activistische boeren, verenigd in Farmers Defence Force, en het Landbouw Collectief dat diverse partijen in de landbouw verenigt in de strijd voor ander stikstofbeleid. Dit forum wordt voorgezeten door de ex-bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, Aalt Dijkhuizen.

Onlangs stapte LTO uit het Landbouw Collectief. Ze deed dat omdat binnen de gelegenheidscoalitie te verschillend zou worden gedacht. Maar, vroegen veel boeren zich af, is het vertrek van LTO uit het Landbouw Collectief geen negatief signaal naar de Haagse politiek, die nu de verdeeldheid binnen de sector kan uitspelen.

Wim Bens, vicevoorzitter van LTO, spreekt namens de organisatie zijn waardering uit voor Calon. “Marc heeft zich met grote daadkracht voor de boeren en tuinders ingezet. Hij heeft, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van LTO Nederland en in de verschillende dossiers zowel in Den Haag als in Brussel. Daarbij wil ik in het bijzonder het pensioendossier, het klimaatdossier en de totstandkoming van een uitgebreid pakket aan maatregelen voor de agrarische sector in de huidige coronacrisis noemen.”

De zittende leden van het bestuur van LTO Nederland, Dirk Bruins, Wim Bens en Léon Faassen, zullen samen met algemeen directeur Hans Van den Heuvel de taken van Calon overnemen tot de komst van een nieuwe voorzitter.

Calon is overigens geboren in Zeeland en zou de verhuizing naar Groningen, als kind, als ‘emigratie’ omschrijven door het grote cultuurverschil tussen Noord en Zuid-Nederland.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken