Startpagina Varkens

Europese Commissie keurt verkleining AVP-zone goed in provincie Luxemburg

De Europese Commissie heeft het Belgische voorstel goedgekeurd om de zone in de provincie Luxemburg die getroffen is door Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen te verkleinen. Het gaat om een bijkomende stap voor België richting het terugkrijgen van het status van land dat vrij is van AVP bij de Internationale Organisatie voor diergezondheid (OIE). Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme is tevreden met dit positief signaal naar de landen die de import van Belgische varkens opgeschort hebben.

Leestijd : 2 min

Minister Ducarme: “De soms moeilijke maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus in te dijken werpen hun vruchten af. De everzwijnenpopulatie is fors teruggedrongen in het zuiden van de provincie Luxemburg en het virus is er niet meer gedetecteerd tenzij op botten van meer dan 3 maanden oud.” Deze Europese beslissing is een eerste stap naar een herneming van de activiteiten in een regio die zwaar geleden heeft onder deze epidemie.

“We moeten waakzaam blijven zodat België snel zijn status van land vrij van Afrikaanse varkenspest kan terugkrijgen. Een status dat aan een hele regio, de Gaumestreek, zou toelaten om de bladzijde om te draaien van deze moeilijke periode, maar dat ook zou zorgen voor een opheffing van de laatste embargo's die nog van kracht zijn op onze export”, aldus de minister.

In september 2018 werd een uitbraak van AVP vastgesteld bij everzwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Er werd vervolgens een zone afgebakend waarbinnen strikte regels van toepassing waren. Door de verspreiding van de ziekte was tot 5 keer toe een uitbreiding nodig van dat gebied. De zone beslaat nu een gebied van 110.600 ha, waarvan 57.000 ha bos. De laatste keer dat een dood dier er positief testte dateert van midden augustus 2019.

Waals minister van Bos Céline Tellier heropende op vrijdag 15 mei in Virton symbolisch het bos. Een nieuw ministerieel besluit in het kader van het beheer van de AVP werd vrijdag van kracht en laat opnieuw voetgangers en fietsers toe in deze zone van de provincie Luxemburg. Afrikaanse varkenspest is zeer besmettelijk en dodelijk voor varkens, maar is onschadelijk voor de mens.

Waals minister van Bos Céline Tellier heropende vrijdag in Virton symbolisch het bos.
Waals minister van Bos Céline Tellier heropende vrijdag in Virton symbolisch het bos. - Foto: Belga

Belga

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken