Startpagina Akkerbouw

EU-octrooibureau: geen patenten op planteigenschappen door klassieke veredeling

De klassieke veredeling van planten, zoals kruisingen, valt niet onder het patentrecht. Dat heeft het Europees Octrooibureau (EOB) in München definitief besloten na juridische onduidelijkheid over het patenteren van biologisch plantmateriaal.

Leestijd : 2 min

Het Europees Parlement nam in september een resolutie aan tegen het verlenen van patenten op planten omdat het vreesde dat een of meer multinationals daarmee een monopolie zouden krijgen op plantenveredelingsmateriaal. Daardoor zouden de voedselprijzen kunnen stijgen. In 2015 verleende het EOB 2 patenten, voor een paprika- en een broccolivariant. Na inmenging van Brussel besloot het agentschap in 2017 geen patenten meer te geven. Dit besluit werd in december door een beroepskamer binnen het EOB echter afgewezen. De procedure die hierna werd geopend heeft nu geleid tot de definitieve uitspraak.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageerde alvast opgelucht: “Dit is een bijzonder mooie overwinning en volgt onze resolutie die we in september 2019 stemden. Na 5 jaar is het voor eens en voor altijd duidelijk: patenten op natuurlijke planteigenschappen geïntroduceerd door middel van klassieke veredeling mogen niet. Sinds 2015 zijn we bezig om de uitspraak van de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau, die oordeelde dat zo’n patenten wél konden voor een paprika- en broccolivariant, aan te vechten. Een patent op natuurlijke planteigenschappen zou te gek voor woorden zijn. Groenten en fruit zijn van ons allemaal, en patenten leiden tot monopolies van bedrijven op bepaalde eigenschappen van groenten- en fruitsoorten. Dit zou zorgen voor oneerlijke concurrentie, en bovendien innovatie en de ontwikkeling van nieuwe plantenvariëteiten verhinderen. En laat dat nu net zijn waar ons landbouwbeleid de komende jaren zal op moeten inzetten: willen we immers concurrentieel blijven en de impact van het klimaat reduceren, dan zullen we onze gewassen beter moeten wapenen tegen bijvoorbeeld de droogte of bepaalde ziektes door middel van nieuwe én klassieke veredelingstechnieken.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken