Startpagina Actueel

Opnieuw vogelgriep vastgesteld bij hobbykweker

Er is opnieuw vogelgriep vastgesteld in ons land. Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een hobbyhouder in Wellin in de provincie Luxemburg. Het FAVV neemt enkel maatregelen in de gemeente zelf. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd.

Leestijd : 2 min

Aangezien het virus is aangetroffen bij hobbypluimvee en de omstandigheden op dit ogenblik, ondanks deze nieuwe besmetting, minder risicovol zijn dan bij eerdere besmettingen, neemt het FAVV enkel bijkomende maatregelen in de gemeente Wellin, meer bepaald in de deelgemeenten Halma, Wellin en Chanly. Die worden aangeduid als tijdelijke bufferzone.

In deze zone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzone moeten alle pluimvee en vogels ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. De zone zal minstens drie weken behouden blijven.

In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. "Het risico is weliswaar toegenomen, maar bereikt zeker niet het niveau van enkele maanden geleden. De preventieve maatregelen, die het ganse jaar door van toepassing zijn, zijn dan ook voldoende", zegt het FAVV. Het gaat onder meer om voorwaarden wat betreft openbare markten en verzamelingen van pluimvee en vogels.

Minister van Landbouw, Willy Borsus: "Hoewel het vogelgriepvirus momenteel nog weinig circuleert in Europa, worden we toch opnieuw geconfronteerd met een besmetting bij een hobbyhouder. De professionele sector is niet betrokken, maar we moeten waakzaam blijven. Het strikt toepassen van de voorgeschreven maatregelen in de bufferzone is dan ook erg belangrijk om de besmetting niet verder te verspreiden."

In ons land werden in februari en maart 2017 een besmetting bij een hobbyhouder van sierpluimvee in Lebbeke en vier gevallen bij wilde vogels vastgesteld. Tussen 10 november 2016 en 19 april 2017 waren in heel België een aantal bijkomende maatregelen van kracht om het hoge risico van vogelgriep op te vangen.

Het FAVV vraagt tot slot alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Lees ook in Actueel

Poolse regering zegt dat akkoord over Oekraïense graaninvoer nog veraf is

Boerenprotest De Poolse regering heeft vrijdag 23 februari aan het Franse persagentschap AFP meegedeeld dat een akkoord over de Oekraïense graaninvoer nog veraf is. Poolse boeren blokkeren al weken de grensovergang met Oekraïne uit onvrede met opgeschorte Europese importtarieven en quota voor landbouwproducten uit het deels door Rusland bezette land.
Meer artikelen bekijken