Startpagina Actueel

Infrastructuur uitgewerkt op basis van uitgebreide ervaring

De familie Dubois-De Wulf is actief in de aardappelsector sinds vele jaren en heeft een tweetal jaar geleden een loods gebouwd voor de opslag en de bewaring van aardappelen voor de versmarkt. Jean-Paul De Wulf stelt ons zijn nieuwe infrastructuur voor en geeft uitgebreid uitleg over zijn keuzes.

Leestijd : 6 min

Sinds hun beginjaren in het midden van de jaren 80 tot nu hebben Jean-Paul De Wulf en zijn schoonbroer Philippe Dubois hun vrij traditioneel bedrijf laten evolueren naar verscheidene en gespecialiseerde activiteiten. Onlangs zijn hun zonen, respectievelijk Charles De Wulf en Henry Dubois, mee in het bedrijf gestapt. Deze gespecialiseerde activiteiten zijn meer bepaald de teelt van meer traditionele gewassen zoals granen en bieten, maar ook industriële groenten onder irrigatie (wortelen, bonen, tuinbonen, spinazie,..), aardbeien, asperges...

Van zeer traditionele teelten tot specialiteiten

“Toen ik het bedrijf in 1985 overnam, kon het bedrijf gekwalificeerd worden als zeer traditioneel. We teelden hoofdzakelijk granen en bieten, maar we hebben zeer snel andere opties overwogen”, legt Jean-Paul De Wulf uit. Zo sloten de twee vrienden zich in het begin van de jaren 90 aan bij vijf andere landbouwers om pootgoed te ontwikkelen en op de markt te brengen. Enkele jaren later storten ze zich in een nieuw avontuur en ontwikkelen de teelt van industriële groenten onder irrigatie. “We hebben dan geïnvesteerd in een ondergronds netwerk van 100 ha. Vandaag verbouwen we ongeveer 20 ha groenten per jaar in dubbele teelt”, zegt Jean-Paul De Wulf.

kistenbuiten

Samenwerking met een verwerker

Daar eindigt hun avontuur echter niet en dankzij middelen die ze reeds hebben, breidden ze hun vaardigheden uit tot geïrrigeerde aardappelen voor de versmarkt. “We hebben tegen elkaar gezegd dat het jammer is om een irrigatienetwerk te hebben en het alleen maar te gebruiken voor groenten. We zijn toen begonnen met de teelt van aardappelen voor de versmarkt in het begin van de jaren 2000. Nochtans is het in België moeilijk om dit type producten rechtstreeks te verkopen, daarom zijn we beginnen samenwerken met het bedrijf Warnez uit Tielt, dat gespecialiseerd is in de teelt, het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de versmarkt”, zegt de landbouwer. Bij groenten kan men door irrigatie een redelijk stabiele opbrengst behalen. Zo hebben de fabrieken altijd de nodige grondstoffen om te verwerken. Bij aardappelen biedt de teelt onder irrigatie ook het voordeel dat een schilkwaliteit behouden wordt die door de consumenten geëist wordt. “Voor de versmarkt worden de aardappelen dikwijls geteeld onder irrigatie, zelfs indien bepaalde rassen, zoals Nicolas, geteeld kunnen worden zonder irrigatie”, legt Jean-Paul De Wulf uit.

Opslag van 5.000 ton

Hij gaat voort: “De waarde van de aardappel voor de versmarkt is hoger dan die van de industriële aardappel. Daardoor zijn de opslag en de bewaring van aardappelen moeilijker en wordt dit gedaan in kisten. In het begin sloegen we onze productie op in frigo’s van de coöperatie waarmee we pootgoed produceerden, maar nu worden de aardappelen bij ons voorgesorteerd en in kisten gedaan.

In april 2015 is de familie Dubois-De Wulf dan begonnen met de constructie van een nieuw gebouw, niet ver van het landbouwbedrijf. Dit werd in gebruik genomen vanaf augustus 2015. Er is plaats in dit gebouw voor 5.000 ton of 3.824 kisten aardappelen. “Het bestaat uit vier koelcellen. Het is een doordachte keuze. Tijdens de opslag is het belangrijk om de aardappelen zo snel mogelijk te drogen en af te koelen en dat is alleen mogelijk wanneer de cel helemaal gevuld is. Het is dus beter om snel vier cellen gevuld te hebben dan een grote”, verduidelijkt Jean-Paul De Wulf.

kistfrigo

Gehuurde plaatsen

Het bedrijf bewaart een deel van de opgeslagen aardappelen in ‘les Frigos d’Enée’ maar niet alles: “In de praktijk huren we 3.824 opslagplaatsen. Van zodra de aardappelen in de kisten zijn, behoren ze tot het bedrijf Warnez. Onze job is om de aardappelen te rooien, voor te sorteren, in kisten te doen, te bewaren en te vergassen, om ze daarna op vrachtwagens te laden richting Tielt”, zegt de landbouwer. Over het algemeen gebeurt het bewaren van september tot eind juni, met een geleidelijk vertrek gedurende deze periode naar de verwerker. “Op dit moment blijven er slechts 295 kisten over, dit wil zeggen 8% van de basisproductie”, preciseert Jean-Paul De Wulf. Voor het bedrijf Warnez zijn de opslag dichtbij de productieplaats en de gespreide ontvangst van het te bewerken product belangrijke voordelen. Zo vermijdt het bedrijf logistieke problemen die te wijten zijn aan vervoer of slechte weersomstandigheden tijdens de oogst.

Ervaring en contacten

Voor de constructie van het gebouw en de keuze van de materialen kon de familie Dubois-De Wulf vertrouwen op hun ervaring en contacten in de aardappelsector . “Daardoor hebben we voor het ogenblik geen spijt dat we het gebouwd hebben. ” De familie wenste voor alles voorrang te geven aan de plaatselijke arbeiders en Waalse vaardigheden, daarom heeft ze de bouw toevertrouwd aan het bouwbedrijf van Pascale Lambert uit Beauraing.

luifel

Isolatie, een belangrijke kwestie

Het stokpaardje van de familie is de isolatie: “De energiekosten zijn veel te belangrijk en dat mag niet verwaarloosd worden. Het hele gebouw is geïsoleerd over een dikte van 23 cm. We hebben twee soorten isolatiemateriaal gebruikt: 15 cm poly-urethaan en 8 cm polystyreen. Daarentegen zijn de koelcellen van elkaar gescheiden door 15 cm poly-urethaan. De binnenpanelen werden ook horizontaal geplaatst om de verliezen via de voegen te verminderen, terwijl de buitenpanelen verticaal zijn”, legt Jean-Paul De Wulf uit. “Buiten de isolatie, wou ik ook graag een afdak voorzien om op een droge plaats materiaal en producten te kunnen bewerken of op te slaan. Dat afdak is zo breed mogelijk gebouwd zonder palen, om te vermijden dat men blijft haperen”, voegt hij eraan toe.

isolatie

Het koelsysteem

Voor het koelsysteem heeft de familie een Franse koeltechnicus gekozen, Klim’Top Controls, die compacte koelinstallaties voorstelt met zeer smalle buizen en dus minder risico op lekken. Elke cel is uitgerust met een installatie uit een stuk, een deel daarvan bevindt zich buiten en een ander deel binnen. De koelinstallatie blaast lucht langs boven, die van onder wordt teruggewonnen ter hoogte van honingraatpanelen. Om de lucht goed te laten circuleren worden de rijen met kisten opgesteld met telkens 18 cm ertussen. Op de vloer worden lijnen getrokken voor een betere organisatie. Toch is er een doorgang voorzien rond elke cel om gemakkelijk bij de koelinstallatie te kunnen die achteraan staat.

De temperatuur van elke frigo is geprogrammeerd langs de individuele kast. “Over het algemeen is de stroom minder duur ‘s nachts, ik programmeer deze op een temperatuur van 4°C. Overdag is deze geregeld op 4,5°C, dat vermijdt dat de koelinstallaties te snel terug opgestart worden”, legt Jean-Paul De Wulf uit.

koelrooster

Waarom een schuifdeur?

Elke eenheid heeft een manuele schuifdeur: “Voor elektrische deuren zijn vaak zeer dure onderhoudscontracten nodig. Bovendien gaat het om sectionale poorten en de vervanging van een sectie kost vaak evenveel als de volledige deur. Onze poorten werden ter plaatse gemaakt, ze zijn op dezelfde manier geïsoleerd als het gebouw en zijn heel praktisch”, zegt hij. Elke deur heeft ook een kleine ingangspoort waarop men gemakkelijk een installatie kan aansluiten om de aardappelen te vergassen. “Over het algemeen voorziet men een gat naast de installatie voor het vergassen, maar onderzoek toont aan dat het beter was om dit te doen aan te andere kant. Men kan het kanon voor het vergassen in de deur steken en het product kan zonder moeilijkheden of verlies verspreid worden”, zegt hij.

kistenbinnen

Geringe tegenslagen

De landbouwer blijkt heel tevreden te zijn van zijn nieuwe installatie en ziet de toekomstige campagne rustig tegemoet: “ Sinds het nieuwe gebouw er staat, hebben we slechts enkele tegenslagen gehad en deze zijn al opgelost. Het gebouw werd uitgerekend en gebouwd rondom de kisten om de ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. We hebben dus het juiste aantal kisten voorzien om de ruimte te vullen. Toch hebben we snel vastgesteld dat een deel van deze kisten ‘onderweg’ bleef. We hebben dus een voorraad kisten gekocht als ‘buffer’, legt Jean-Paul De Wulf uit. Hij gaat voort: “Door de sneeuw die tijdens de winter gevallen is, hebben we ook onze installaties kunnen verbeteren. Door de vorst en de dooi viel er ijs dat de buitenkant van de koeleenheden beschadigde. Daar zal dus een dak boven gebouwd worden”.

bediening

In de toekomst

En tot besluit: “Alles is reeds voorzien voor als we willen uitbreiden in de toekomst. Er werd hiervoor een ruimte voorbehouden rond het gebouw en de bureaus die we in de containers gezet hebben, kunnen gemakkelijk verplaatst worden”.

Naar DJ

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken