Startpagina Bieten

Tijdelijke toelating voor Sequoia en Closer tegen bladluizen in bieten

Het Bieteninstituut (KBIVB) bericht dat er gezien de vroege aanwezigheid van bladluizen en de hoge bladluisdruk er dit jaar een 120 dagen-toelating werd verleend voor de producten Sequoia en Closer voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten.

Leestijd : 2 min

De tijdelijke toelating voor beide producten is als volgt: 0,2 l/ha, 1 toepassing. De producten zijn toegelaten vanaf het begin van het sluiten rijen: 10% van planten in naast elkaar liggende rijen raken elkaar.

De toelatingen voor het gebruik van deze producten in de suikerbietenteelt zijn geldig van 25 mei tot en met 21 september 2020. Na deze periode kunnen Sequoia en Closer niet meer worden gebruikt in de suikerbietenteelt. Details van de toelating kunnen worden geconsulteerd op Fytoweb (klik hier).

Je kunt de evolutie van de bladluispopulatie via de kaart volgen.

Eerder deze week meldde het KBIVB ook al dat de behandelingen met Teppeki of Movento die uitgevoerd werden sinds begin mei over het algemeen voldoening geven. Maar 10 à 15 dagen na de behandeling worden wel nieuwe groene bladluizen waargenomen. Als je meer dan 10 dagen geleden een behandeling met bladluismiddel toegepast hebt, controleer dan uw percelen op de aanwezigheid van groene bladluizen. Behandel met een efficiënt middel (Teppeki of Movento) zodra de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten bereikt is. De aanwezigheid van zwarte bonenluizen neemt ook wat toe.

Opgelet voor nuttige insecten

Sinds verleden week merkte het instituut een belangrijke evolutie in het aantal en de diversiteit van de nuttige insecten in de bietenteelt. Talrijke larven van lieveheersbeestjes en jonge larven van zweefvliegen worden in niet minder dan 70% van de waarnemingsvelden gemeld. Deze nuttige insecten zijn essentieel om de populaties van groene en zwarte bladluizen te beheersen.

Er worden ook heel wat larven van nuttige insecten opgemerkt in de bietenteelt. Kies dus het juiste gewasbeschermingsmiddel.
Er worden ook heel wat larven van nuttige insecten opgemerkt in de bietenteelt. Kies dus het juiste gewasbeschermingsmiddel. - Foto: KBIVB

Het wordt daarom ten zeerste afgeraden bieten met niet selectieve middelen te behandelen (pyrethroïden of dimethoaat)die deze nuttigen zullen doden.

Eieren bietenvliegen drogen uit

De waarnemingen die gedaan worden in het kader van het waarschuwingsnetwerk tonen sinds 2 weken de aanwezigheid van eitjes van de bietenvlieg op de bietenbladeren. De kleine langwerpige witte eitjes zijn soms gegroepeerd en worden in 30% van de percelen gemeld. Door de zeer warme en droge weersomstandigheden wordt verwacht dat hiervan het grootse deel op natuurlijke wijze zal afsterven, waardoor geen behandeling gerechtvaardigd is. De behandelingsdrempel is ook gelinkt aan de gewasstadium van de biet, bijvoorbeeld 10 eieren of larven per plant in het 6 bladstadium.

Mechanische onkruidbestrijding nodig

Overlevende goed ontwikkelde onkruiden zoals varkensgras, melganzevoet, hondspeterselie of melde zijn niet meer met een FAR-behandeling te bestrijden. In deze velden zal een mechanische doorgang met een schoffel zeer nuttig zijn. De huidige weersomstandigheden met uitdrogende wind zijn ideaal om deze schoffelbeurt uit te voeren, en voordat deze onkruiden te diep geworteld zijn.

In velden met doorlevende onkruiden zal een mechanische doorgang met een schoffel nu zeer nuttig zijn.
In velden met doorlevende onkruiden zal een mechanische doorgang met een schoffel nu zeer nuttig zijn. - Foto: KBIVB

In velden met een heterogene veldopkomst is de keuze van het onkruidbestrijdingsschema ook niet gemakkelijk. Op propere velden en waar geen nieuwe kieming van onkruid wordt waargenomen, kan het uitstellen van de chemische onkruidbestrijding een snellere ontwikkeling van de jonge bieten toelaten.

KBIVB

Lees ook in Bieten

KBIVB voert enquête Cercospora uit

Bieten Dit jaar is erg gunstig geweest voor de ontwikkeling van Cercospora. Het KBIVB voert daarom nu een enquête uit, zodat de ondersteuning en het advies geoptimaliseerd kan worden.
Meer artikelen bekijken