Startpagina Economie

Danish Crown boekt door exportboom 46% meer winst

Danish Crown heeft het afgelopen halfjaar 4,2 miljard euro omzet geboekt. Dat is 18% meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging met 46% omhoog tot omgerekend 186 miljoen euro. De Deense vleesproducent profiteerde vooral van de export van varkensvlees naar China, maar verkocht ook meer in onder meer Zweden en Polen. Corona dempt het optimisme voor het komende halfjaar.

Leestijd : 2 min

De winst is de hoogste ooit voor het bedrijf, dat het Duitse Tönnies en Nederlandse Vion achter zich houdt als Europees marktleider. Het bedrijf is gevestigd in Jutland en is eigendom van 6.400 Deense boeren. Waar de varkensvleesmarkt zich zeer positief ontwikkelde, bleef de markt voor rundvlees en kalfsvlees stabiel. Prijzen waren relatief laag. Ze klommen de laatste periode wel maar corona gooit roet in het eten.

De coöperatie slaagde in haar doel ten minste omgerekend 8 cent per kg meer te betalen aan haar leden dan de EU-index. Danish Crown betaalt in het halfjaar 15 cent per kg geslacht gewicht meer. De rentedragende schuld daalde relatief aan het brutoresultaat bovendien fors.

Topman Jais Valeur erkent in een statement dat China een belangrijke rol speelde, maar wijst op de strategische keuzes die zijn onderneming nam. “Het platform dat we door de jaren heen hebben gebouwd, begint haar waarde te bewijzen. De breedte van onze business en productenportefeuille is historisch sterk, en we zijn meer gediversifieerd geografisch maar ook in termen van productcategorieën.”

De coronacrisis maakt een einde aan de gouden tijden. De handel wordt bemoeilijkt en de verkoop aan restaurants en andere collectieve keukens is zo goed als weggevallen. Rundvleesprijzen zijn het eerst gekelderd, aldus Danish Crown, maar ook varkensvleesprijzen zijn ondertussen omlaag gegaan. In hoeverre markten snel kunnen herstellen hangt af van het tempo waarin met name Europese markten weer open gaan.

Tot dusver heeft Danish Crown nog geen grote problemen met coronabesmettingen gehad in haar slachterijen, zoals we wel hebben gezien bij Duitse en Amerikaanse slachterijen, en recent ook in Nederland.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken