Startpagina Paarden

Trekpaardenfan François Van Assche uit Weert

Paardenliefhebber François Van Assche (°1953) uit Weert-Bornem houdt van trekpaarden omdat ze groot, betrouwbaar, kalm en sterk zijn.

Leestijd : 2 min

In 1998 kocht hij zijn eerste bruinchimmelveulen bij Frans Seghers in Liezele: Bella van ’t Ooivaarsnest. Bella heeft in combinatie met de hengst Calypso van ’t Hof ter Brempt van Modest Cortvrindt drie veulens gegeven, hélaas drie bruinschimmels want François hoopte dat ze de vosse kleur zouden hebben. Op die kleur heeft hij nog jaren moeten wachten.

’t Is maar gelukt door de aankoop van de vosse Hollandse merrie Nara van ’t Jachthuis dat er op ’t Riebekershof vosse veulens werden geboren. Momenteel heeft hij twee merries en een veulen: de bruine Fenna van ’t Liezeleveld met haar blauwschimmelveulen Tessa uit Gamin van de Lindehoef en de bruinschimmel Lily van ’t Liezeleveld. Beide merries zijn afkomstig van de familie Van Boom uit Liezele, echte trekpaardenkenners. Met Lily heeft hij vorig jaar deelgenomen aan 62 jaarmarkten waarvan hij er 28 gewonnen heeft.

Verder trekt hij ook naar provinciale en nationale wedstrijden, Sommigen zeggen dat ‘ge moet zot zijn’ om naar al die jaarmarkten te trekken maar François ziet het anders: “Ik doe dat graag. Ik heb altijd gewerkt en nu heb ik tijd en zo kom ik veel onder de mensen. Ik ga altijd samen met mijn vrouw, zo komt zij ook eens buiten. En ik ben altijd tevreden en ga niet reclameren. Als je dat kan, dan is het een feest. Gelukkig staan Patrick Vinck en Benjamin Kussé steeds paraat om mijn paard voor te brengen”, besluit François.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken