Startpagina Economie

Australië en Nieuw-Zeeland: vraag om importstop friet uit de EU

Landbouworganisaties in Australië en Nieuw-Zeeland vragen de regering om de import van friet uit de EU aan banden te leggen. Ze stellen dat de Europese frietindustrie op oneigenlijke wijze wordt gesteund door de overheid. Bovendien zouden producten onder de kostprijs worden aangeboden in Oceanië.

Leestijd : 2 min

De EU zit momenteel met een overschot van ongeveer 2,5 miljoen ton aardappelen. Men wijst op de steun die de Europese Commissie mogelijk gaat vrijmaken voor de sector. Mogelijk, want vooralsnog is die steun er niet. Men verwijst ook naar de 50 miljoen die Nederland al reserveerde voor het uit de markt nemen van frietaardappelen. De compensatie betreft 50 tot 60 euro per ton, terwijl de marktwaarde maar 10 euro bedraagt.

Als niet snel stappen worden ondernomen, dan dreigt de markt van Oceanië straks overspoeld te worden, aldus landbouworganisaties in Australië en Nieuw-Zeeland. Belgapom, dat de handel en verwerking van aardappelen in België vertegenwoordigt, denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. De Nederlandse aardappelen worden juist van de markt gehaald en dus niet uitgevoerd naar derde landen.

België denkt ook niet massaal haar friet kwijt te raken in Oceanië. Van een totaal exportvolume van 2,7 miljoen ton diepgevroren aardappelproducten, ging vorig jaar in totaal 21.000 ton naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Dumping of vrijwaringsclausule

Als de landen toch ingrijpen, kan dat volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als sprake is van dumping, of om te voorkomen dat een binnenlandse sector wordt weggevaagd. Het eerste moet met cijfers worden aangetoond. Dumping betekent dat wordt geëxporteerd tegen een lagere prijs dan die in het thuisland geldt. In het tweede geval wordt een vrijwaringsclausule geactiveerd maar moet alle import worden stilgelegd, niet alleen die van de EU.

In Nieuw-Zeeland stelt Potatoes NZ dat de aardappelteelt in eigen land in de problemen zit door de coronacrisis. Net als in Europa zijn door lockdownmaatregelen restaurants en grootkeukens gesloten geweest, voor 2 maanden. Normaal is dit voor de frietmarkt in het 5 miljoen zielen tellende land het belangrijkste afzetkanaal. Een aantal winkels heropent momenteel maar de verwachting is dat een kwart definitief de deuren sluit.

Het land is niet zelfvoorzienend. In een normaal jaar zijn Nieuw-Zeelandse telers in staat 85% van de binnenlandse markt te voorzien. Maar door de bijzondere situatie zitten aardappeltelers nu met frietaardappelen die niet verwerkt kunnen worden. Voor het nieuwe seizoen krijgen aardappeltelers contracten voor lagere volumes en prijzen. De aardappelafzet is goed voor bijna 600 miljoen euro omzet per jaar.

In het grotere Australië klinkt bij Ausveg hetzelfde geluid. Vanuit de belangenorganisatie wordt bovendien benadrukt dat telers gebukt gaan onder droogte en ironisch genoeg de natste oogst in Tasmanië van de recente geschiedenis. Het leidde al tot overleg tussen de Australische regering en de 2 grootste verwerkers in het land, het Canadese McCain en Amerikaanse Simplot.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken