Startpagina Actueel

Restwater van Tiense Suiker is erg welkom

Op een uurtje tijd werd gisteren zowat 100.000 l water gecapteerd uit een reservoir aan de grote centrale plaats op het terreinen van de Tiense Suikerraffinaderij. Land- en tuinbouwers maken gretig gebruik van het aanbod van het bedrijf.

Leestijd : 3 min

Sinds begin deze week kunnen land- en tuinbouwers – net als in 2018 – gezuiverd restwater capteren bij de Tiense Suikerraffinaderij. Het bedrijf stelt dagelijks 1.000 m3 water ter beschikking. Erwin Boonen, directeur ruwe grondstoffen en verantwoordelijk voor de landbouwkundige dienst: “Een suikerbiet bestaat uit ruim 80 % water. Dat water wordt gerecupereerd als waswater en proceswater. Uiteindelijk komt het terecht in de bezinkingsvijvers en vervolgens in onze waterzuiveringsinstallatie op de site. Het gezuiverde water belandt normaal gezien in de Gete, het voldoet aan de wettelijke lozingsnormen. Nu stellen we het gratis ter beschikking aan de land- en tuinbouwers om hun gewassen te irrigeren.” Het irrigatiewater kan na registratie aan de fabrieksingang (Vinckenboschvest in Tienen) afgehaald worden op weekdagen tussen 5 en 21 uur. De afhaler moet zelf materiaal meenemen voor het opzuigen en vervoeren van het water. Dit loosbaar water bevat nog nutriënten en is dus niet geschikt voor consumptie, enkel voor irrigatie van landbouwgewassen”, benadrukt Boonen. “De landbouwer moet ook de percelen waarop hij dit water inzet, bij ons zowel als bij de Mestbank melden.”

Gewassen hebben dorst

Het is op die korte tijd een af- en aanrijden van tractoren met mesttanks die nu ingezet worden voor het transport van water.

Mario Alard vult er zelfs een grote tankwagen van 30.000 l. Mario rijdt voor loonbedrijf Jossa uit Linter. Aanrijden, de grote darm koppelen aan de tankwagen, de andere zijde ervan in het waterbassin leggen en pompen. Na goed 10 minuten is de klus al geklaard. “Dit is een vracht water voor een fruitbedrijf in Neerlanden”, zegt Mario. “Nu het écht droog is, staat de telefoon van het loonbedrijf niet meer stil, we krijgen voortdurend vragen voor watertransport. We rijden momenteel voor een viertal boeren.”

Mario Alard van Loonbedrijf Jossa koppelt de darm aan een grote tankwagen van 30.000 l. De vracht water is bestemd voor een fruitbedrijf in Neerlanden.
Mario Alard van Loonbedrijf Jossa koppelt de darm aan een grote tankwagen van 30.000 l. De vracht water is bestemd voor een fruitbedrijf in Neerlanden. - Foto: AV

Ook bij Carolus Fruit Trees in Nieuwerkerken is de vraag naar water groot. Cedric Happaerts vertelt: “We kweken jonge appel- en perenbomen. Vooral de boompjes die hun tweede jaar ingegaan zijn, hebben nu water nodig. Ze hebben het lastig. Ze stoppen werkelijk met groeien bij onvoldoende water. We moeten opletten dat die boompjes niet onverkoopbaar worden aan het einde van het seizoen.” Frederic komt 26.000 l water tanken met een Joskin Tetraliner tank. “Het is al 4 jaar te droog. Vorig jaar pompten we langer pompen uit de Gete en konden we nadien terecht bij een zuiveringsstation van Aquafin, maar dat vergde telkens een rit van een uur. Naar Tiense Suiker is half zo ver, maar het oppompverbod startte vroeger.”

Frederic Carolus van Carolus Fruit Trees in Nieuwerkerken bevestigt dat de nood aan water groot is. De fruitboompjes stoppen met groeien bij onvoldoende water.  Na het oppompverbod in de Gete zijn we blij dat we hier terecht kunnen.
Frederic Carolus van Carolus Fruit Trees in Nieuwerkerken bevestigt dat de nood aan water groot is. De fruitboompjes stoppen met groeien bij onvoldoende water. Na het oppompverbod in de Gete zijn we blij dat we hier terecht kunnen. - Foto: AV

Frederic is nog niet vertrokken als er alweer een volgende tractor komt aanrijden. Ook de Franstalige Jonathan Verdeur komt water ophalen voor Carolus Fruit Trees, maar hij werkt voor het loonbedrijf Charles-Antoine De Wulf. Het is al de tweede maal dat hij woensdagnamiddag 30.000 l water komt tanken met een grote Record tank. “Ook bij ons staat de telefoon roodgloeiend. Ons loonbedrijf doet vooral bemesting (met digestaat) en irrigatiewerken voor diepvriesgroentebedrijf Hesbaye Frost in Geer. Erwten, wortelen, uien… de groenten snakken allemaal naar water…!”

Ook andere initiatieven gewenst

De nood aan water in de land- en tuinbouw is duidelijk erg groot en in alle Vlaamse provincies geldt sinds 21 mei een oppompverbod uit kwetsbare waterlopen. Bovendien is er momenteel nog geen zicht op hemelwater. Dit is dus niet onmiddellijk een eindig verhaal...

Hopelijk krijgen duurzame initiatieven als deze – en ook van diepvriesbedrijf Ardo – dan ook elders navolging. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, pleit alvast – via een tweet – voor administratieve vereenvoudiging zodat deze praktijken kunnen veralgemenen bij voedingsbedrijven.

Vandaag verdwijnt ook nog steeds zo’n 90 % van het opgepompte grondwater op grote werven in de riolering. Dat is nodig om de werf droog en werkbaar te maken. Idealiter komt dit water ter beschikking van land- en tuinbouwers, maar momenteel er is geen verplichting om bij bouwaanvragen een opslag van opgepompt grondwater te voorzien.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken