Hooiseizoen is hoogseizoen voor de loonwerker

Jonas Vandergeynst maait gras voor voordroog  voor paarden  vroeg in mei.  “Dit gebeurt steeds vaker bij  paardenhouders”.
Jonas Vandergeynst maait gras voor voordroog voor paarden vroeg in mei. “Dit gebeurt steeds vaker bij paardenhouders”. - Foto: Philip Parein

Merkt een loonwerker een zekere verpaarding van zijn cliënteel? “Er zijn inderdaad veel mensen met paarden komen aanwaaien in de Vlaamse Ardennen de voorbije 10 jaar”, bevestigt Jonas. Dit betekent dan ook dat kleinere percelen dienen gemaaid te worden voor graswinning, voor de gelukkigen die deze kleine percelen bezitten en ze met kennis van zaken beheren weliswaar. Kwaliteitsgras groeit natuurlijk niet vanzelf. Ook bij de winning ervan komt heel wat kijken.

Zelf winnen of aankopen

Het cliënteel van Jonas bestaat voor het overgrote deel uit landbouwers, maar toch groeit zijn aantal ‘paardenklanten’ gestaag. “Ook de vraag naar kwaliteitsruwvoeder voor paarden zit in de lift in de streek” vernemen we. “Mensen met paarden zijn eigenlijk steeds op zoek naar kwalitatief hooi of voordroog in kleine pakken en deze zoektocht is dus niet seizoensgebonden. Grotere of professionele paardenbedrijven gaan meestal voor ruimer bemeten balen. Per seizoen kan het loonwerk verschillen, want alles hangt af van het weer. Een zomer zoals vorig jaar met lange zonnige weken was paradijselijk voor het maken van hooi. Klassiek hooi blijft populair bij de kleine paardenhouder, maar vereist een langere veldperiode. De vraag naar voordroog of hooi voor paarden blijft eigenlijk ieder jaar groter dan het aanbod, aldus verneem ik bij tal van klanten”, specifieert Jonas.

Wie beschikt over een minimum aan machines en over een perceel gras kan zich wagen aan een eigen grasoogst. Toch blijken er hier ook meer geroepen dan uitverkoren. Niet iedereen beschikt immers over een tractor en het nodige arsenaal aan machines, die steeds in optimale staat van onderhoud moeten staan en recht hebben op onderdak. Net als de mensen die net om die redenen het onderhoud van hun tuin toevertrouwen aan een tuinaannemer, wordt de nabijheid van een loonwerker die werkt voor groot én klein enorm gesmaakt.

Hoog en droog

Hooi vraagt om een luchtige, droge stockeerplaats en voordroog dump je liefst niet eender waar. Ruwweg onder de blote hemel is dus zeker niet altijd zaligmakend. “Gewikkelde balen zijn minder kieskeurig, maar vragen toch om een verhoogde en droge stockage”, adviseert onze man met klem. “Stockeer de pakken op zijn minst op degelijke paletten en dek ze af met plastic zonder het geheel hermetisch af te sluiten, zodat er tussen de balen luchtcirculatie mogelijk blijft. Het is niet de bedoeling de voorraad pakken luchtdicht af te sluiten, maar ze worden best niet totaal blootgesteld aan de elementen, hoe kwalitatief ze ook gewikkeld werden. Minimum 6 lagen plastic en op aanvraag van de klant kunnen dat er meer zijn. De prijs klimt dan ook mee natuurlijk”.

Liggen er vijanden op de loer ?

“Afhankelijk van waar de pakken gestockeerd liggen, slaan ratten en kraaien dikwijls toe. Ratten komen voor het gras, veelal om nesten te bouwen. Vogels slaan toe omdat er een soort geur aan de plastic en/of bindkoorden is die hen aantrekt. Ze gaan dikwijls de plastic te lijf om de koorden aan te vallen” duidt Jonas. Beide predatoren zijn een ware plaag op sommige plekken. De waardevolle en zorgvuldig verpakte grasoogst van hun streken vrijwaren is dus echt iets om op in te zetten. Wie beschikt over een lege paardenbox of stal, kan daar een hele reeks voordroogpakken kwijt voor ruim een jaar. Paletten blijven desondanks een aanrader. Ook al omdat aldus de plastic niet wordt aangetast door de vochtige ondergrond.

Patricia Borgenon

Meest recent

Meest recent