Startpagina Economie

Groene Ngo’s niet betrokken in landbouwdiscussie ‘Green Deal’

Ngo’s die ijveren voor een beter milieu zijn ontstemd dat ze niet uitgenodigd zijn voor een informele Europese Raad over de landbouwaspecten van de Europese ‘Green Deal’. In een brief stellen ze dat de landbouwlobby wel geprivilegieerde toegang krijgt tot de Europese landbouwministers. Het Kroatische voorzitterschap van de Europese Raad organiseerde het virtuele debat afgelopen maandag.

Leestijd : 2 min

De coalitie van ngo’s die de keuze hen niet uit te nodigen aanklagen, zijn onder meer het Wereldnatuurfonds, Greenpeace en Birdlife. Overigens werden ngo’s tot het Finse voorzitterschap vorig jaar nooit uitgenodigd voor een Europese Raad. Normaal zijn alleen ministers of staatshoofden bij zo’n politieke topbijeenkomst aanwezig. De Kroatische landbouwminister Marija Vučković nam nu het besluit de ngo’s buiten de discussie te laten.

Bij een informele Europese Raad worden normaal gezien geen beslissingen genomen. Bij de informele Europese Raad van 8 juni konden de 27 lidstaten hun eerste indruk van de zogeheten Farm to Form- en Biodiversiteitsstrategieën van de Europese Commissie kenbaar maken. Beide strategieën vormen onderdeel van een grotere ‘Green Deal’ die de productie en consumptie in de EU moet verduurzamen.

Vaak wordt bij dit soort fora het fundament van een deal even later gelegd. In dit geval bleef de discussie beperkt tot algemene observaties. Zo verklaarde de Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits (CD&V) namens België dat het belangrijk is dat landbouwers voldoende verdienen en gemotiveerd worden binnen de duurzaamheidsstrategie. Het is een sentiment dat ook bij onder meer Nederland en Frankrijk klonk.

videoconference Crevits

Contrast met landbouwlobby

De Ngo’s vroegen al in april of ze bij de informele Europese Raad hun visie neer mochten leggen. Men ontving geen antwoord. Een tweede brief in mei leverde opnieuw geen succes op. Tegelijk werd op 13 mei de belangenorganisatie van boeren en landbouwcoöperaties Copa-Cogeca wel uitgenodigd om te spreken bij een videoconferentie van landbouwministers.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken