Startpagina Akkerbouw

ABS: Compensatie droogte en zonnebrand 2019 zwaar onder de maat

Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS vindt dat de regering veel te weinig budget heeft vrijgemaakt voor het vergoeden van boeren die vorig jaar getroffen zijn door droogte en zonnebrand. “Bovendien sluit men met de keuze voor amper 9 teelten een groot aantal zwaar getroffen boeren onterecht uit van steun.” Boerenbond vindt het jammer dat het budget laag bleef, maar begrijpt de gehanteerde criteria wel.

Leestijd : 3 min

De zonnebrand in juli 2019 en de droogte in de zomer en het najaar van 2019 worden als landbouwramp erkend. Er werd voor 172 verschillende teelten schade gemeld door de gemeentes, meldt Boerenbond. Het leverde 6.857 schattingsverslagen voor 161,7 miljoen euro totale schade op. Er wordt 20,7 miljoen euro voorzien. De vergoedingen worden beperkt tot 9 teelten, waaronder appelen en peren. De keuze steunt op opgestelde criteria: schade in de teelt door heel Vlaanderen, en een duidelijk schadebeeld.

Het bedrag is nogal een contrast met de 150 miljoen euro die in 2018 werd voorzien, merkt Vandamme op. “De ramp was wel iets minder groot, maar toch geen factor 4 of 5.” Op geen enkel moment is ABS betrokken in het besluit maar 20,7 miljoen euro uit te trekken, of in het besluit met enkele criteria tot 9 teelten te komen. “Ik vind dat vreemd want het Departement heeft zelf geen mensen die het veld in gaan. Die moeten toch hun oor te luister leggen bij mensen die dat wel doen, of zelf in het veld staan. We hebben ze overigens met de neerslagkaarten in de hand wel zelf aangesproken. Men heeft niet geluisterd.”

Veehouders hebben het nakijken

De keuze om te kijken naar schade op Vlaams niveau, vindt Vandamme geen recht doen aan de grote schades die regionaal ontstonden in bepaalde teelten. Hij noemt specifiek de teelt van maïs en gras in het midden en zuiden van de provincie West-Vlaanderen, en een deel van Oost-Vlaanderen. “Veehouders worden nu dubbel getroffen. Ze hebben minder kilo’s, en moesten ruwvoeder aankopen. En ruwvoeder was dan ook nog eens wat duurder dan gewoon vorig jaar.”

Maar het gaat om meer dan de voedergewassen. “Ik denk dat telers van bloemkool op bepaalde plaatsen grote problemen hadden. Denk ook aan de aardappelteelt. Ik ken wel boeren die voor het tweede of derde jaar op rij werden getroffen. Dan kun je zeggen: maar die krijgen nu al wat steun vanuit het Vlaams noodfonds, maar zo werkt het niet. Die steun is vanwege corona. Dit gaat om een ander jaar en een andere problematiek.”

20,7 miljoen is volgens Vandamme onverklaarbaar weinig. “De compensatie is zwaar onder de maat. Hoe kan er wel budget zijn voor, met alle respect, allerlei cadeautjes die op federaal niveau worden uitgedeeld. Denk aan de gratis treinritten die men gaat verstrekken.”

Boerenbond begrijpt keuzes

Boerenbond zegt ook niet betrokken te zijn geweest in de besluitvorming. Het budget noemt de organisatie beperkt. De organisatie zegt bij monde van woordvoerder Vanessa Saenen te begrijpen dat als men maar zo weinig geld te verdelen heeft, keuzes moeten worden gemaakt. “De criteria zijn niet extravagant. We hadden graag meer budget gezien, maar het geld moet er wel zijn.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken