Startpagina Melkvee

België produceert steeds meer verse zuivel en boter

België produceert in vergelijk met 2015 vooral meer verse zuivelproducten en boter. Op 4 jaar tijd kende de productie van melkerijboter een stijging van 41%. Er worden ook 19% meer verse zuivelproducten geproduceerd, met yoghurt als sterkste stijger (33%). Ook geitenkaas is aan een sterke opmars bezig (93%), al is het productieaandeel van geitenkaas in België, met 10.000 ton, vrij klein. Dat blijkt uit cijfers van Statbel.

Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt de productie daar met 18% sinds 2015. Het is vooral de stijging volle melk (23%) die opvalt de afgelopen 4 jaar. In 2019 bedraagt de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 856 miljoen liter. Dat is iets minder (-5%) dan 4 jaar geleden. Vooral de productie van halfvolle melk (-18%) en karnemelk (-13%) daalt tegenover 2015, terwijl die van volle melk stijgt met 23%. Bij de melkdranken blijft de productie van chocolademelk de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

NICE lanceert korte video’s over zuivel in elke levensfase

Melkvee De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dat 250 tot 500 ml melk of melkproducten – 2 tot 3 porties zuivel – per dag passen in een gezonde voeding. Maar uit de voedselconsumptiepeiling 2022-2023 blijkt dat 88% van de volwassenen die aanbeveling niet haalt. Om de actuele voedingsaanbevelingen meer toegankelijk te maken, ontwikkelde het kenniscentrum voedingsinformatie NICE 3 korte video’s die tonen hoe zuivel past in een gezonde en milieuverantwoorde voeding in diverse levensfasen.
Meer artikelen bekijken