Startpagina Aardappelen

Wees alert voor aardappelziekte

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) waarschuwt via de nieuwsbrief opnieuw voor aardappelziekte, vooral in het oosten van het land.

Leestijd : 2 min

De neerslag voorspeld voor het voorbije weekend bleef in de westelijke regio grotendeels achterwege, maar zorgde in de oostelijke helft voor infectiekansen en de start van een nieuwe ziektegeneratie. Daar voegden zich nog de infectiekansen van begin deze week bij, opnieuw vooral in de oostelijke regio.

Nieuwe vlekken daarvan verschijnen vanaf donderdag 18 juni, te midden een periode van grote buien- en infectiekans. Na de lange periode zonder enige infectiekans in mei blijft de ziektedruk wel nog aan de lage kant, met dank aan het lage aantal infectiebronnen.

Het PCA adviseert om in de regio Oost (ten oosten van de lijn Antwerpen - Brussel) op 18 juni te behandelen tegen aarddappelziekte. Voor de overige regio's wordt een behandeling op dezelfde datum eerder als een onderhoudsbespuiting beschouwd. Eventueel kan je een volgend advies afwachten. Raadpleeg steeds de tabel en middelenlijst op www.pcainfo.be om een goede middelenkeuze te maken. Voor de ‘robuuste’ aardappelcultivars is het best afwachten tot het volgend adviesbericht.

Bladbemesting

In de nieuwsbrief wijst het PCA ook op de vraag of het zinvol is met bladbemesting aan de slag te gaan. In de meeste percelen is nog voldoende stikstof aanwezig in de bodem. Er is alleen geen vocht om die stikstof op te nemen en loof te ontwikkelen. Water blijft dus de beperkende factor. Ook om de loofgroei van bovenaf te stimuleren (bladbemesting) is water nodig.

Vorig jaar werden een aantal praktijkvelden opgevolgd die bladmeststoffen kregen. Uit deze LCA-proeven bleek dat stikstofbladvoeding vorig jaar zelden tot meeropbrengsten leidden. Vooral een overmaat aan stikstof bovenop de volledige gift (advies) bij planten bleek niet zinvol te zijn. Lees hier meer over de bevindingen.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken