Startpagina Akkerbouw

Fegra en Belpotato: wees voorzichtig met magazijnen waar aardappelen gestockeerd werden

Landbouwers moeten rekening houden met de nawerking van CIPC in opslagfaciliteiten en installaties, alsook het risico op onvrijwillige kruisbesmetting. Dat melden de brancheorganisaties voor de aardappel- en granensector, respectievelijk Belpotato.be en Fegra. Ook een magazijn waarin in voorgaande jaren met CIPC behandelde aardappelen zijn opgeslagen, zijn niet geschikt.

Leestijd : 2 min

Ten gevolge van de Covid-19 pandemie zakte de consumptie van aardappelen drastisch. Daardoor zullen sommige producenten de oude oogst aardappelen langer moeten stockeren, melden de organisaties. Gezien de weersomstandigheden van de voorbije weken wordt de graanoogst dan weer vroeger verwacht. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor een grondige reiniging van de magazijnen. Belpotato.be en Fegra wijzen op de mogelijke gevolgen van het gebruik van CIPC.

Als onderdeel van het sectorale bemonsteringsplan van Fegra zijn er elk jaar verschillende meldingen met betrekking tot het overschrijden van chloorprofam in granen. De maximale residulimiet in granen komt overeen met de minimumwaarde, namelijk 0,01 ppm. Een overschrijding kan leiden tot de vernietiging van de volledige partij granen. Ter herinnering: de Vegaplan-certificering vereist dat de opslag van granen in magazijnen waar voorheen aardappelen in gestockeerd werden, wordt gemeld aan de koper van de partij granen (inclusief de toepassing van CIPC).

Apparatuur voor het behandelen van aardappelen (bijv. transportbanden) mag niet gebruikt worden voor het behandelen van granen. Dit is een vereiste (niveau 1) voor het bekomen van het certificaat. Indien het niet mogelijk is om graan in een ander magazijn op te slaan, adviseren de organisaties landbouwers contact op te nemen met uw handelaar om te bekijken in hoeverre het graan direct aan hem geleverd kan worden. Graanhandelaren hebben steeds het recht om een ​​verklaring op erewoord te vragen waarin staat dat de geleverde granen niet zijn opgeslagen in een magazijn waar voorheen aardappelen gestockeerd werden die behandeld zijn met CIPC.

Lees ook in Akkerbouw

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken