Startpagina Akkerbouw

Wallonië ziet brood in spelt

Negen Waalse economische en wetenschappelijke actoren werken samen aan de oprichting van een expertisenetwerk (Wallep) rond spelt. Dat moet de graansoort, die erg geschikt is om te verbouwen in het zuiden van het land, opwaarderen.

Leestijd : 1 min

Waals minister van Landbouw Willy Borsus bracht dinsdag een bezoek aan de velden van CRA-W in Gembloers, waar 22 soorten spelt uitgetest worden. "Het is de bedoeling om de beste soorten te selecteren", zegt Marc Lateur, onderzoeker aan het Waals centrum voor landbouwonderzoek (CRA-W). Zes bedrijven zijn betrokken in Wallep: Meurens Natural, les Moulins de Statte, Pastificio della mamma, Puratos, Walagri en Radermacher. Daarnaast nemen ook drie onderzoeksinstellingen deel: Celabor, CRA-W en Meurice Recherche & Développement.

Na de keuze van speltvariëteiten, die momenteel afgerond wordt, zullen recepten ontwikkeld worden, met de bedoeling om producten op basis van Waals spelt binnen twee jaar te commercialiseren. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan kant-en-klare zuurdesem voor bakkerijen, meel, speltwhiskey of pasta. Wallonië is erg geschikt voor het verbouwen van spelt. Dat is mogelijk in de Condroz, de Famenne en zelfs in de Ardennen. Maar momenteel wordt Waals spelt vooral gebruikt voor diervoeder of verwerking in het buitenland. Spelt voor menselijke consumptie wordt voornamelijk ingevoerd uit Italië. De consument is echter steeds meer geïnteresseerd in lokale en gezonde producten. Wallep mikt op een productie van 6.000 ton spelt per jaar vanaf 2022 en de creatie van 35 directe banen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken