Startpagina Aardappelen

Bescherm je aardappel tijdig tegen aardappelziekte

De voorbije regenval deed de aardappelplant deugd. Echter het brengt ook problemen met zich mee, zoals aardappelziekte. Behandel hiertegen tijdig! Verder wordt het dringend als je de laatste larven van de coloradokever in het veld wil bestrijden. Ook doornappel mag men niet vergeten te verwijderen, mocht die nog in het veld staan. Dat meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in hun nieuwsbrief.

Leestijd : 2 min

De regenval deed het aardappelgewas goed na de droogte in het voorjaar. Hierdoor kunnen hopelijk de laatste percelen Fontane sluiten tussen de rijen. Percelen Bintje doen het momenteel goed. Omdat de volgende dagen nog hitte wordt verwacht, is een gesloten bladerdek cruciaal zijn om te hoge temperaturen in de rug tegen te gaan.

Aardappelziekte

Belangrijk te melden is dat de regenval de ontwikkeling van aardappelziekte stimuleert. Het PCA laat weten dat vooral donderdag 18 juni de kans op infectie groot was, en mogelijke vlekken hiervan zijn mogelijk in de tweede helft van deze week. Komende hitte kan nog remmen, maar in het weekend kan minder stabiel weer of onweer roet in het eten strooien. In hun nieuwsbrief staat dat boeren best zorgen voor een goed niveau van bescherming op vrijdag 26 of (ten laatste) zaterdag 27 juni.

Coloradokever

Wie de laatste larven van de coloradokever wil bestrijden, moet snel zijn. Deze maken zich klaar om in de grond te verpoppen tot zomerkever, die weer tot 800 eitjes per kever kunnen leggen. In omstandigheden met droogtestress is de drempel voor behandelen 2 % loofvernietiging. Coragen, Tracer en Neemazal zijn mogelijk middelen om te behandelen.

Doornappel

Zie je nog doornappel in het veld, verwijder die dan voor er bloemen of zaaddozen gevormd zijn.

Voor meer details kan je terecht op www.pcainfo.be.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken